EPIDEMIJA NA HAITIJU

Rulja linčovala 45 ljudi jer su 'magijom' širili bolest

24.12.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Haićanska je vlada priopćila da je od početka epidemije kolere, sredinom listopada, najmanje 45 osoba linčovano zbog optužbe da su magijom širili bolest. Većinom se radilo o svećenicima vudua

'Nabrojali smo 40 mrtvih samo u okrugu Grand Anse, na jugozapadu Haitija, gdje su napadnuti narodni iscjelitelji', rekao je Fritz Moises Evens, iz Ministarstva informiranja.

Većina je žrtava ubijena mačetama ili kamenovana prije nego što su im tijela spaljena na ulicama. Ljudi, naime, vjeruju, da ti vračevi ubijaju pomoću magije i otrova.

Do sada je od epidemije smrtno stradalo 2.591 osoba, a zaraženih je 121.518, prema podacima UN-a čije su se snage sukobile s građanima, jer se i 'plave kacige' iz Nepala tereti da šire bolest, štoviše, da su je i donijele na Haiti.

Tu je tezu podržalo i nekoliko francuskih epidemiologa, koji tvrde da je bolest došla iz azijskog jugoistoka, što nepalska vojska odlučno odbija, jer su svi vojnici testirani i nitko nije pokazao prisutnost virusa. O svemu tome je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon naredio iscrpnu istragu.