'NAJPOZNATIJI GRADONAČELNIK NEW YORKA'

Rudy Giuliani došao u Srbiju podržati Tomu Nikolića

20.04.2012 u 21:42

Bionic
Reading

Kampanja uoči srpskih parlamentarnih izbora se zahuktava, a Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića koja, prema istraživanjima, vodi po podršci glasača, isukala je iz rukava novog snažnog aduta – bivšeg gradonačelnika New Yorka

Rudy Giuliani, ili kako naprednjaci u priopćenju navode, 'najpoznatiji gradonačelnik New Yorka', stigao je sinoć u Beograd kao gost Nikolićeva zamjenika Aleksandra Vučića, poznatog hrvatskoj javnosti po brižnom obilaženju Srba u Hrvatskoj prije nekoliko godina, a u jeku gužve s gostovanjem srpske rukometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Zadru.

Vučić i Giuliani krstare Savom

Neformalno druženje Vučića i Giulianija trebalo bi trajati tri dana, tijekom kojih bi njujorški gradonačelnik Vučiću trebao prenijeti svoja iskustva iz bogate karijere, a koja bi ovaj trebao primijeniti kao, kako je uvjeren, budući gradonačelnik Beograda. Naprednjaci, također, vjeruju da će im Giuliani pomoći u dovođenju američkih investitora u Srbiju, pa su u duhu toga danas krstarili Savom, gdje je Vučić bivšem gradonačelniku New Yorka prezentirao svoj predizborni projekt 'Beograd na vodi'.

Ono što su naprednjaci propustili reći jest da Giuliani svoje utjelovljenje kao savjetnik brojnih svjetskih političara naplaćuje, i to ne osobito skupo. Bivšeg njujorškog gradonačelnika tako sada možete rentati tek za 25 tisuća dolara, što ga čini 'sitnom ribom' u društvu teškaša poput Billa Clintona, koji je prilikom nedavnog boravka u Crnoj Gori navodno naplaćivao tisuću dolara samo za upoznavanje s po jednim tamošnjim biznismenom.

Giuliani je dosad pogurao kampanje ukrajinskog boksača Vitalija Klička za gradonačelnika Kijeva, kao i onu Keika Fujimorija za peruanskog predsjednika, a obje su bile obilježene snažnim naglaskom na borbi protiv korupcije, ali i porazima obaju kandidata.

Ovo je tek jedan od brojnih spin zahvata uglavnom inozemnih stručnjaka koji vode izborne kampanje u Srbiji. Srpsku naprednu stranku savjetuje izraelski strateg Eisif Asaf, koji je u Srbiji već dobio jedne izbore, i to one 2008. kada je savjetovao predsjednika Srbije i ljutog Nikolićevog protivnika Borisa Tadića.

Tadić i njegova koalicija 'Za europsku Srbiju' na ovim izborima primaju savjete Obaminog spin doktora Edwarda Goldberga Ivici Dačiću, po istraživanjima trećeplasiranom i po mnogima najizglednijem kandidatu za ucjenjivanje ostalih kandidata premijerskom stolicom, spin doktor ni ne treba, jer je trenutačni ministar policije koja se proteklih dana bacila na intenzivna hapšenja, od dilera pred školama do pripadnika bivše OVK na graničnim prijelazima. A gdje ćeš boljeg spina nego pojačano raditi svoj posao pred izbore…