'ŠTITI NACIONALNE INTERESE'

Rudolf: Mostov uvjet o proglašenju gospodarskog pojasa je sjajan

26.11.2015 u 19:39

Bionic
Reading

Nakon što je Most nezavisnih lista kao jedan od glavnih uvjeta u pregovorima za davanje podrške novoj vladi označio proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, akademik Davorin Rudolf, stručnjak za međunarodno pravo, nekadašnji veleposlanik RH u Rimu te glasni zagovaratelj proglašenja gospodarskog pojasa smatra kako je 'ideja platforme sjajna te kako je bilo i vrijeme da se o gospodarskom pojasu opet počne govoriti, za razliku od mnogih neartikuliranih programskih ideja koje su se pojavljivale u predizborno i postizborno vrijeme'

U Mostu, podsjetimo, ističu kako će inzistirati na isključivom gospodarskom pojasu, a pregovori o njemu bit će glavni uvjet suradnje, poručili su dodajući kako očekuju podršku jer je 'Hrvatska odavno trebala proglasiti gospodarski pojas na koji ima pravo i koji dosad nije proglašen zbog kadrovskih problema u Ministarstvu vanjskih poslova', poručili su iz te platforme.

Odluku o uvjetovanju nastavka pregovora prihvaćanjem proglašenja isključivog gospodarskog pojasa toplo je pozdravio akademik Davorin Rudolf, stručnjak za međunarodno pravo te nekadašnji veleposlanik RH u Italiji. 'Ovo je jedna od najboljih ideja koje sam čuo u posljednje vrijeme i doista je bilo vrijeme da se pitanje proglašenja isključivog gospodarskog pojasa još jednom postavi', mišljenja je Rudolf koji dodaje kako ne može procijeniti kako će na uvjete Mosta reagirati pregovarači iz SDP-a i HDZ-a

'Ipak, proglašenje gospodarskog pojasa nije pitanje nijedne stranke pojedinačno već je to ključni nacionalni interes, a kada bi se takva odluka donosila u Hrvatskom saboru, trebalo bi je donijeti konsenzusom svih zastupnika', kazao je za tportal Rudolf podsjetivši kako je dosad u svijetu gospodarski pojas ili ribolovne zone koje su donekle slične gospodarskom pojasu proglasilo 135 država te kako gospodarski pojas može proglasiti jedino obalna država što je njezino suvereno pravo, u čemu u načelu ne mora nikoga konzultirati, niti mora tražiti ikakvu suglasnost.

Valja napomenuti kako Republika Hrvatska do danas nije proglasila isključivi gospodarski pojas koji su inače proglasile skoro sve mediteranske zemlje. Značajne su iznimke Grčka i Turska koje u pogledu arhipelaga otoka u Egejskom moru imaju stalnu napetu situaciju te Italija čija pozamašna ribarska flota ima stalnu potrebu za ribarenjem u vodama susjednih zemalja poput Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Grčke.


Italija je, podsjetimo, u veljači 2006. proglasila u pojasu odgovarajućeg pojasa Zonu zaštite okoliša u kojoj se od sadržaja isključivog gospodarskog pojasa ograničava samo na aspekte zaštite prirode. Koristeći pak dio ovlasti koje joj daje Konvencija UN-a o pravu mora iz 1982., Hrvatska je 2003. proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas kojim se na područje do linije razgraničenja epikontinentalnog pojasa s Italijom iz 1968. proširuju stanovita suverena prava hrvatske države koja su po sadržaju skoro jednaka isključivom gospodarskom pojasu.

Prilikom proglašenja ZERP-a 2003., Hrvatska je zbog stanovitih diplomatskih obzira, točnije stava Italije i Slovenije koje su bile najglasnije protivnice proširenja suverenih prava Hrvatske na zonu Jadrana izvan teritorijalnih voda širokih 12 kilometara od linije obalnog mora, tj. linije koja povezuje rtove i otočiće duž obale, izbjegla izrijekom proglasiti isključivi gospodarski pojas, ali ZERP svejedno sadrži sve bitne elemente isključivog gospodarskog pojasa. Međutim, Republika Hrvatska tijekom pregovora o ulasku u EU obećala je da odredbe o ZERP-u neće primjenjivati na ribarske brodove članica EU-a. Stoga je u sklopu pregovora za pristupanje RH u članstvo EU-a Hrvatski sabor u ožujku 2008. donio odluku kojom se ZERP privremeno neće primjenjivati na države članice Europske unije od 15. ožujka 2008. do iznalaženja zajedničkog dogovora u duhu EU-a. Takav dogovor do danas nije postignut budući da interesi i stavovi različitih država članica EU-a u tom pitanju uopće nisu usklađeni.

406029,348469,274004,297587