POMIRLJIVO NA ZRINJEVCU

Ruđer Bošković približio hrvatsku i vatikansku diplomaciju

13.09.2011 u 16:05

Bionic
Reading

U auli Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u Zagrebu je danas svečano promovirana zajednička poštanska marka Vatikanske i Hrvatske pošte koja se pušta u promet u povodu 300. obljetnice rođenja slavnog dubrovačkog sina, svećenika isusovca, fizičara, astronoma, matematičara, arhitekta i filozofa o. Ruđera Boškovića, što je bila prilika da apostolski nunciji u RH Mario Roberto Casari, u neformalnom razgovoru za tportal, izjavi kako odnose između Svete Stolice i Republike Hrvatske nipošto neće narušiti svi prijepori vezani za slučaj nekadašnje benediktinske opatije Dajla u Istri

Marka ima isti izgled u izdanju Hrvatske i Vatikanske pošte te uključuje lik hrvatskog isusovca Ruđera Josipa Boškovića zajedno sa skicom kupole bazilike Svetoga Petra u Vatikanu (koju je Bošković pomogao spasiti uspješno otklonivši problem pukotina), objavljene u Boškovićevoj koautorskoj studij, a razlikovat će se samo natpisi na marki i valute. U Hrvatskoj je vrijednost marke 7,10 kuna, a u Vatikanu 3,30 eura.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Robert Jukić istaknuo je glavne podatke o marki koju je osmislila Sabina Rešić, slikarica i dizajnerica iz Zagreba i koja je danas puštena u promet u 200.000 primjeraka.

Lik Ruđera Boškovića zapravo je portret koji je izradio slikar R. E. Pine prilikom Boškovićeva posjeta Londonu, a ta slika se nalazi u samostanu Male braće u Dubrovniku. Pored njega je crtež rekonstrukcije kupole crkve sv. Petra u Vatikanu. U ime isusovaca na predstavljanju je govorio Boškovićev subrat, pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, koji je lamentirao što je dvorana Vatroslav Lisinski u svibnju prigodom proslave 300. godišnjice rođenja slavnog Dubrovčanina 'zjapila prazna iako se karte za tu svečanost nisu mogle dobiti' te je kritizirao Hrvatsku poštu što se marka neće moći koristiti unutar Hrvatske, kao što je istaknuo, 'da se pošalje razglednica iz Zagreba u Dubrovnik'.

Iz Hrvatske pošte saznajemo motiv biskupove neobaviještenosti. Cijena marke  dogovorena je s Vatikanom za potrebe međunarodnog prometa do 50 grama. Nitko zapravo ne brani Družbi Isusovoj ili bilo kojoj (nad)biskupiji da pokrene izdavanje nove poštanske marke koja bi imala vrijednost od 1,60 kuna koliko košta poslati razglednicu unutar Hrvatske ili 3,10 kuna koliko košta obično pismo u zemlji, kazano nam je iz HP-a, podsjećajući biskupa Pozaića i svaku zainteresiranu stranu da postoji striktna procedura izdavanja marki koja traje, otprilike, godinu dana.

Ministar Goran Jandroković istaknuo je da je ova zajednička marka Svete Stolice i Republike Hrvatske, koja će uskoro biti predstavljena u Rimu, druga po redu jer je prva bila ona izdana 1998. prigodom 500. godišnjice rođenja hrvatskog minijaturista Jurja Julija Klovića. Jandroković je podsjetio da je Hrvatski sabor ovu 2011. proglasio 'godinom Ruđera Boškovića' i da o međunarodnom karakteru obljetnice Boškovićeva rođenja svjedoče inicijative hrvatske diplomacije poput organizacije 'Boškovićeva dana' na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu u prosincu, zajedno s postavljanjem spomen-ploče, izložbe u sjedištu UNESCO-a, organizacije koja je također proglasila godinom Ruđera Boškovića, postavljanja Meštrovićeva spomenika Ruđeru Boškoviću u Milanu (gdje je genijalni znanstvenik umro 1787. godine) te dodjele ulice Ruđera Boškovića u Parizu. Ministar je najavio i sutrašnje predstavljanje knjige Stjepana Špoljarića 'Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike' u Matici Hrvatskoj kao dvojezično izdanje Diplomatske akademije MVPEI-a.

Osim oštrih tonova, u izjavi ministra ovom novinaru u vezi angažmana Vesne Pusić, na Zrinjevcu je između predstavnika vatikanske i hrvatske diplomacije bilo vedro raspoloženje što je i potvrdio apostolski nunciji tportalu. Upitan hoće li prijepori oko župe Dajla pogoršati odnose Vatikana i Hrvatske, nadbiskup Mario Roberto Casari je kazao: 'Apsolutno ne. Sve suprotno tomu!'