'VRIJEĐANJE ŽIDOVA'

Rudanicu prijavio Svjetskom židovskom kongresu

27.01.2009 u 15:10

Bionic
Reading

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer prozvao je Vedranu Rudan za govor mržnje, navodeći da je u jučerašnjoj emisiji 'In Magazin' Nove tv vrijeđala Židove

'Vedrana Rudan u toj je emisiji izašla s komentarom na rubu govora mržnje, strašnijim od antisemitizma', ustvrdio je Tolnauer, na sjednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Rekao je da je Rudan Židovima poručila da 'prestanu biti Židovi i postanu ljudi', te ustvrdio da je uvredljivo govorila o Ani Frank. Ne zanima me što je rekao. Smatram da je moj govor bio govor ljubavi i prema Židovima i prema Palestincima, izjavila je Rudan za Večernji list.

'Ni jedna manjina ne smije biti talac svoje matične države, a u Hrvatskoj je to ne samo jedna manjina', rekao je Tolnauer, koji nedopustivom smatra i usporedbu rata u Gazi s holokaustom.

Kazao je i da je židovska zajednica, čiji je Tolnauer član, o svemu izvijestila Svjetski židovski kongres te naglasio da Hrvatska ne smije tolerirati takav govor mržnje.
U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta Tolnauer je članovima Odbora podijelio publikaciju zagrebačke Židovske općine, sa svjedočanstvima preživjelih žrtava.