KAO NEWTON I HIGGS

Rudan postigao ono što je uspjelo samo Ruđeru Boškoviću!

09.03.2016 u 14:29

Bionic
Reading

Poznati hrvatski znanstvenik Igor Rudan postao je redovnim članom jedne od najuglednijih i najstarijih znanstvenih institucija svijeta, Britanskog kraljevskog društva (The Royal Society), u kojem su članovi bili neki od najpoznatijih znanstvenika svih vremena poput Isaca Newtona, Jamesa Watta, Alexandera Fleminga i Petera Higgsa.

Jedini Hrvat, osim Rudana, kojem je to do sada pošlo za rukom bio je Ruđer Bošković davne 1761. godine.

O Rudanovim uspjesima već smo više puta pisali na tportalu, osobito u kontekstu projekta 10.001 Dalmatinac na kojem je godinama radio sa suradnicima iz Splita. U sklopu njega otkriveno je više od 1000 gena povezanih s raznim bolestima.

2008. tportal ga je uvrstio na popis Hrvata koji su svojim radom obilježili godinu. 2010. smo pisali o tome kako je tim pod njegovim vodstvom otkrio gene koji utječu na ovisničko ponašanje, ali i na sklonost pušenju i debljanju. Iste godine u okviru projekta 10.001 Dalmatinac sudjelovao je i u otkrivanju čimbenika odgovornih za određivanje tjelesne visine ljudi, za pretilost, ali i za neke teške bolesti.

U svojoj dosadašnjoj karijeri bio je autor ili koautor u preko 400 znanstvenih radova od kojih su brojni objavljeni u najprestižnijim svjetskim časopisima poput Nature Genetics. Do sada je citiran više od 30.000 puta. U tom smislu jedan je od naših najuspješnijih znanstvenika. U 2015. uvršten je na popis 1.000 vodećih svjetskih znanstvenih umova, a dobio je 20-ak vrijednih, uglavnom međunarodnih nagrada i priznanja.

Trenutno radi kao direktor u Centre for Global Health Research na Sveučilištu u Edinburghu.

Stalni je savjetnik UNICEF-a i Svjetske banke za pitanja globalnog zdravlja. Najčešće je nagrađivan za svoje doprinose smanjenju smrtnosti djece, medicinskom ostvarenju koje se smatra jednim od najvažnijih u ovom stoljeću.

U krasnoj priči posebno iznenađuje činjenica da je Rudan članom Kraljevskog društva postao vrlo rano, već u 44. godini života. Povrh svega to mu je pošlo za rukom kao doseljeniku prve generacije.

Rođen je u Zagrebu gdje je i studirao i doktorirao, no njegova je obitelj inače podrijetlom s Hvara. Godinama je radio na Medicinskom fakultetu u Splitu. Oženjen je i otac je dvoje djece.