RECIKLAŽA POSTOJEĆEG

RTL-u i Novoj TV koncesije za nove programe

13.09.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Nova TV i RTL dobili su nacionalne koncesije za emitiranje specijaliziranih kanala u narednih petnaest godina, odlučilo je na današnjoj sjednici, većinom glasova, Vijeće za elektroničke medije

Doma TV naziv je novog programa Nove TV, dok se RTL-ov kanal zove jednostavno RTL 2

Obje televizije trebale bi početi s emitiranjem svojih novih, zabavnih programa 90 dana nakon što Vijeće objavi odluku u Narodnim novinama.

Domaća produkcija

I Nova i RTL ističu zadovoljstvo činjenicom da su dobilikoncesiju i najavljuju svoje nove projekte.  'Ova dugoročna investicijaće nuditi zabavu za cijelu obitelj, gdje će dnevni talk show bitiokosnica svakodnevnog programa', izjavio je Johannes Züll,predsjednik Uprave RTL Televizije. 'Nova TV d.d. je tijekom godina usvom poslovanju pokazala da zna napraviti kvalitetan kanal i gledanprogram. Domaća produkcija je jedna od osnovica uspješne strategije itim smjerom ćemo ići i sa specijaliziranim kanalom', izjavio jepredsjednik Uprave Nove TV Dražen Mavrić.

'Vjerujem da je ovo korak naprijed za dobrobit svih gledatelja, a mi ćemo biti glavni kritičari ako bude manjkavosti', kazao je predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak

Zbog nepotpune dokumentacije, odnosno zbog nedostatka papira o strukturi vlasništva, iz igre je u startu ispala GRP Media Ivana Ćalete, a program Kapital Networka, koji se također javio na natječaj, ocijenjen je nezadovoljavajućim.

Treba dodati da je prije nekoliko mjeseci, kada se dodjeljivala koncesija za eksperimentalno emitiranje programa, Kapital Network ocijenjen pozitivno, a Nova TV i RTL nisu.

Upitan da prokomentira nedobivanje koncesije, Dragan Ćuća iz Kapital Networka samo je procijedio: 'Nemam komentara.'

Predsjednik Vijeća je razloge za dodjeljivanje, odnosno nedodjeljivanje pojedinih koncesija sažeo u jednu rečenicu: 'Prošli su oni s kvalitetnijim programom.'

Međutim, Vijeće u odluci očito nije bilo jedinstveno, što potvrđuju i riječi članice Olge Ramljak

'Oba programa su zabavna s nešto noviteta, ali to je uglavnom reciklaža postojećih sadržaja', naglasila je Ramljak

Svaka televizija morat će izdvojiti za godišnju koncesiju po 450 tisuća kuna, odnosno 6,75 milijuna za petnaest godina, a tome treba pridodati godišnju naknadu od 7,5 milijuna kuna za Odašiljače i veze, pa se uz produkciju programa konačna svota na godišnjoj razini penje od 15 do 20 milijuna kuna.

Uz koncesije za TV programe na nacionalnoj razini, Vijeće je donijelo odluku o davanju koncesija za radijske postaje Hilaris Imotski, Radio Krk i neprofitni radio Sveučilišta u Dubrovniku.

Zbog nepotpune dokumentacije, koncesiju nije dobio radio iz Starih Mikanovaca i VTV Televizija koja se javila na natječaj za emitiranje u Vukovarsko-srijemskoj županiji.