KRATKA RUKA PRAVDE

RS ucjenjuje Hrvatsku zaštitom optuženih Srba

03.08.2009 u 13:40

Bionic
Reading

Političke stranke iz Republike Srpske neće poduprijeti izmjene sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o pravnoj pomoći i međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima ako se precizno ne regulira status Srba izbjeglih iz Hrvatske za kojima su raspisane tjeralice, prenose u ponedjeljak banjalučke Nezavisne novine

SARAJEVO - Rajko Vasić, glavni tajnik Stranke nezavisnih socijaldenomrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik, izjavio je kako će ta stranka "maksimalno zaštititi Srbe" za koje je rekao da su "protjerani iz Hrvatske" i da u njoj "nemaju nikakva prava".

Ocijenio je kako slučaj Branimira Glavaša koji je iz Hrvatske pobjegao u BiH, ne može postati osnovom za status tisuća Srba te da postoje i drugi načini da se osigura kazneni progon osoba umiješanih u kriminal.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH Mladen Ivanić izjavio je kako se ne može dopustiti da izmjene sporazuma stupe na snagu prije nego što se riješe problemi Srba izbjeglih iz Hrvatske no podržao je stajalište po kojemu je nužno spriječiti zloporabu dvojnih državljanstava radi izbjegavanja kazne.

Izmjene sporazuma o pravnoj pomoći između Hrvatske i BiH vijeće bi ministara te zemlje trebalo razmatrati na prvoj sjednici koja predstoji u kolovozu.

Budu li prihvaćene u vijeću ministara, izmjene kojima bi se onemogućilo da posjedovanje dvojnog državljanstva posluži kao izgovor za izbjegavanje služenja zatvorske kazne, stupile bi na snagu ako ih potvrde parlament i predsjedništvo BiH.

Predloženim bi izmjenama, među ostalim, bile ukinute odredbe koje su regulirale kako pravomoćno osuđeni u jednoj državi mogu biti zatvoreni u drugoj jedino ukoliko se s tim i sami suglase.