UVREDA ZA BOŠNJAKE

RS gradovima ukida naziv Bosanski

08.04.2009 u 08:30

Bionic
Reading

Narodna skupština Republike Srpske na zasjedanju u utorak kasno navečer odlučila je da će promijeniti imena Bosanskom Brodu i Bosanskoj Kostajnici, što je izazvalo žestoku polemiku srpskih i bošnjačkih zastupnika, koji su najavili da će takvu odluku osporiti u Vijeću naroda RS-a, objavili su tamošnji mediji

Bosanska Kostajnica i Bosanski Brod  stupanjem na snagu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske postali bi Kostajnica i Brod. Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS predviđene su i novčane kazne za one koji u službenoj upotrebi budu koristili neprikladne nazive gradova, koji nisu u suglasnosti sa zakonom, i to od 5.000 KM do 20.000 KM za pravne osobe i od 1.500 KM do 10.000 KM za fizičke osobe.

Šef kluba zastupnika Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS-a Muharem Murselović rekao je da ukidanje naziva Bosanski vrijeđa Bošnjake.

'Oni koji pokušavaju istjerati sve što ima veze s BiH griješe. Neshvatljivo je da ljudi žive u državi kojoj ne žele ni ime čuti', rekao je Murselović.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Zoran Lipovac, pojašnjavajući donošenje ovoga zakona, rekao je da su u javnim raspravama bila dominantna stajališta da se gradovi preimenuju u Brod i Kostajnicu.

U žestokim raspravama bošnjačkih i srpskih zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a koje su potrajale više sati polemiziralo se i o ratu te stradanjima. Bošnjački zastupnici najavili su da će u gornjem parlamentarnom domu, Vijeću naroda RS-a, uložiti veto na izmjene zakona kojim se ukida riječ Bosanski iz imena gradova u Republici Srpskoj.