TAJNIK MINISTARSTVA GOSPODARSTVA

Rožman opomenut zbog sukoba interesa

15.12.2010 u 17:21

Bionic
Reading

Na Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa danas su izrekli opomenu državnom tajniku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Krešimiru Rožmanu jer je bio u sukobu interesa, ali su i napomenuli da je Rožman naknadno uskladio svoje ponašanje sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti

Prijavu protiv Rožmana Povjerenstvu je podnio glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Siniša Kuhar jer se Rožman navodi i kao jedini član uprave, likvidator tvrtke Rosip d.o.o.

'Rožman je bio u sukobu interesa, no prije sjednice Povjerenstva izvijestio je da je prenio svoja upravljačka prava na povjerenika pa smo mu izrekli opomenu', kazao je predsjednik Povjerenstva Mate Kačan.

Povjerenstvo je, uz ostalo, razmotrilo i predložilo pokretanje prethodnog postupka kako bi se utvrdile okolnosti iz prijave sukoba interesa četvero općinskih vijećnika iz općine Bošnjaci protiv načelnika općine Andrije Juzbašića i šest članova općinskog vijeća koji su navodno sudjelovali i kao ponuditelji te kasnije i kao odabiratelji najpovoljnijih ponuda za kupnju poljoprivrednog zemljišta u Bošnjacima.

'Riječ je o evidentnom sukobu interesa i načelnika bez popusta treba promotriti', smatra Vlaho Bogišić, a takvom se mišljenju priklonila većina članova Povjerenstva.

Povjerenstvo je sačinilo i popis od 109 dužnosnika, među kojima je i 12 saborskih zastupnika, koji imaju 0,5 posto i više dionica odnosno udjela u trgovačkim društvima, a koji nisu prenijeli svoja upravljačka prava na drugu osobu odnosno posebno tijelo ili nisu dostavili Povjerenstvu ugovore o prijenosu upravljačkih prava.

'Temeljem tog popisa, svima ćemo uputiti dopis da usklade svoje ponašanje', naveo je Kačan napominjući da će ih na taj način sve 'prisiliti na akciju'.

Kačan je također napomenuo kako osmero dužnosnika lokalne i područne samouprave svoje postupanje nije uskladilo sa zakonom kada je riječ o primanju naknada za druge javne dužnosti te je najavio da će im izreći neku vrstu sankcije, o čemu će odlučiti na sljedećoj sjednici. Bilo je i prijedloga da ih se pozove pred Povjerenstvo.