BOLAN RASTANAK

Ronko: Bernardić liječi nesposobnost i frustracije, SDP: Sjedio je s Milijanom Brkićem...

16.05.2018 u 13:04

Bionic
Reading

Dan nakon što je u javnost procurila informacija da je redove SDP-a napustio dugogodišnji član i zastupnik Zdravko Ronko, novinarima u Saboru pojasnio je zašto se odlučio na odlazak

Davor Bernardić sa svojom ekipom urušava i razara SDP, pojasnio je novinarima u Saboru razloge za napuštanje stranke Zdravko Ronko.

Kao i Mirando Mrsić, koji je izbačen prije nekoliko mjeseci, Ronko se nada povratku u SDP kada s čela stranke ode Davor Bernardić. 'Davor Bernardić mora otići u školu, mora pisati pripreme, mora predavati đacima u srednjoj školi da malo osjeti stvaran život, da osjeti kako je teško zarađivati kruh, a ne da stalno bude na ovim jaslama i pritom da bude destruktivan. Te svoje rušilačke nagone ne smije provoditi na našoj stranci jer na taj način liječi svoje nesposobnosti i frustracije', kazao je Ronko.

Još jučer rekao je da će podržati vladu Andreja Plenkovića, a tu izjavu Ronko je danas pojasnio. 'Jučer je bio splet nespretnih okolnosti, novinar mi je postavio pitanje hoću li podržati HDZ i Vladu. Ja sam zadnji u SDP-u koji bih dao potporu HDZ-u, oni su moji protivnici i tu nema pardona. Međutim da bih osujetio plan koji Bernardić smišlja, da ode na izvanredne izbore ili redovne izbore i poslije toga koalira s HDZ-om, koji nema ni s kim drugim koalirati, u toj situaciji spreman sam podržati i crnog vraga, pa i HDZ, da ne dođe do izvanrednih izbora', kaže Ronko, kojemu je cilj spriječiti veliku koaliciju.

'Poduzet ću sve da pokušam, ako je to uopće moguće, da se spasi SDP. Bernardiću nije bitno hoće li on imati 35, 34 ili 20 zastupnika, važno mu je da sutra, ako ništa drugo, bude Darinko Kosor jer ovu stranku čeka sudbina HSLS-a, ako ste me dobro razumjeli. Pokušat ću sve jer SDP je moja stranka, ja sam za nju ginuo, sebe sam za nju davao i volim je. S Berom je ovo put bez povratka', poručuje Ronko.

Namjerava dalje raditi kao nezavisni saborski zastupnik i pokušati 'trgnuti članstvo' da Bernardić ode. 'U Klubu zastupnika je to nemoguće trgnuti, preveliki su tu interesi i strahovanja za to na kojem će tko mjestu na listi biti ako dođe do izbora', kazao je Ronko.

  • +13
Zdravko Ronko Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U saborskim kuloarima već se spekulira da će se Ronko pridružiti Klubu nezavisnih zastupnika koji osniva Mirando Mrsić. 'S njim dobro surađujem više od 20 godina, a djelovat ću prema vlastitoj savjesti. Hoće li se to poklopiti s Mirandovim stavovima, o tom potom. Mislim da će se dosta toga poklopiti, ipak smo nas dvojica socijaldemokrati', kazao je Ronko.

Kako za osnivanje saborskog kluba treba najmanje tri zastupnika, u saborskim kuloarima pojavila se spekulacija da bi se Mrsićevom klubu mogli pridružiti Marko Vučetić i Tomislav Žagar, koji trenutno djeluju u Klubu Mosta, no Žagar je to za tportal demantirao.

SDP se oglasio o odlasku Ronka

SDP se o odlasku svog dugogodišnjeg člana oglasio na Twitteru. 'Nismo ništa drugo ni očekivali nakon što smo saznali da je Ronko, bivši zastupnik SDP-a, prije par dana sjedio s Brkićem, zamjenikom predsjednika HDZ-a. Želimo mu sreću u podršci Vladi HDZ-a, a SDP nastavlja daljnji rad do konačne pobjede jer smo prvi i jedini u obrani socijaldemokracije u RH', objavio je SDP na Twitteru.