CURENJE VODE

Ronioci snimili stanje na brani kod Opatovca

13.10.2010 u 16:13

Bionic
Reading

Ronioci iz Društva za podvodne aktivnosti Mursa iz Osijeka spustili su se u srijedu u galeriju temeljnog ispusta brane na akumulacijskom jezeru kod Opatovca kako bi, uz pomoć kamere i fotografskog aparata, eventualno snimili mjesto na kojem već danima prodire voda

Stručnjaci su potvrdili da će tek po završetku ronilačkog posla, a radi se o iznimno zahtjevnom i opasnom zadatku, jer je u 80 metara dugoj galeriji voda hladna i iznimno je mračno, moguće biti utvrđivanje uzroka nekontroliranog istjecanja vode. Nakon toga slijedi i sanacija mjesta havarije.

'Od subote, kad se počelo s ispuštanjem vode, razina jezera spustila se za metar i pol, što je stvorilo pretpostavke za ulazak ronilaca u galeriju. Nakon što obave posao i probaju snimiti mjesto na kojem prodire voda, utvrdit ćemo plan daljnjih aktivnosti te nastaviti s precrpljivanjem vode iz jezera kako bismo stvorili pretpostavke za početak sanacije', rekao je novinarima Igor Biglbauer iz Hrvatskih voda, ponavljajući da opasnosti za stanovnika Opatovca – nema.

Voda je iz akumulacijskog jezera kod Opatovca, iz kojeg bi se trebalo navodnjavati 750 hektara okolnih njiva, nekontrolirano počela istjecati prije nekoliko dana, a od subote traje prepumpavanje vode.