BIVŠI MINISTAR POLICIJE I OBRANE

Rončević i Bačić u novoj milijunskoj aferi?

08.12.2009 u 07:40

Bionic
Reading

Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov prijašnji pomoćnik Ivo Bačić, koji čekaju potvrdu optužnice u slučaju kamioni, mogli bi se ubrzo naći pod novom istragom USKOK-a, ovoga puta vezano uz nabavu 10 ruskih helikoptera Mi-171 Sh

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nadležne službe Ministarstva obrane u nabavi tih helikoptera, ugovorenoj u svibnju 2006, pronašle su niz, najblaže rečeno, propusta, za koje se sumnja da su napravljeni namjerno. Postoje sumnje da su Bačić, kao šef povjerenstva koje je odradilo taj posao te ministar Rončević, koji ga je ovlastio i potpisao ugovor, oštetili državni proračun za više od pet milijuna američkih dolara. Usto, po svemu sudeći, nisu imali ni valjane ovlasti za cijeli posao.

Nabava deset helikoptera Mi-171Sh ugovorena je, naime, u sklopu isplate klirinškog duga Ruske Federacije Hrvatskoj. Dug SSSR-a prema Hrvatskoj od 185,7 milijuna USD vlade dviju država regulirale su sporazumom koji je predviđao i isporuku roba i usluga. Međutim, pri nabavi 10 helikoptera Mi-171Sh s dodatnom opremom i pričuvnim dijelovima, tzv. tehničkom apotekom, s ugovorenom cijenom od 65 milijuna dolara, čini se da je, suprotno odluci Vlade RH, zaobiđeno Ministarstvo financija.

Posao je, bez ovlaštenja Ministarstva financija, ugovorilo Ministarstvo obrane odnosno povjerenstvo. Kao posrednik u nabavi helikoptera pojavljuje se tvrtka Auto-centar Merkur i državna agencija Alan preko kojih je sredinom 90-ih 'poslovao' i umirovljeni general Vladimir Zagorec. Ne bi tu bilo ništa sporno da ACM nije bio pregovarač i s hrvatske i s ruske strane.

Za to je ACM pod vodstvom direktora Franje Sremića dobio i odgovarajuću proviziju, navodno oko milijun dolara. Prva konkretna ponuda ruske državne tvrtke Rosoboronexport odmah je prihvaćena i nitko nije ni pokušao dobiti popust i tako smanjiti cijenu. Tako su helikopteri plaćeni bitno više od uobičajenih cijena koje su se pojavljivale u identičnim poslovima između Ruske Federacije i drugih zemalja.

I oprema je plaćena, tvrde izvori Jutarnjeg lista, po iznimno visokim cijenama. Dio te opreme bio je potpuno nepotreban, jer je neke dijelove MORH već imao u svojim skladištima, a neke smo i sami proizvodili.

Ni u MORH-u ni u Državnom odvjetništvu danas nisu željeli davati službene komentare. Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić izjavio je samo da MORH i Vojna policija nisu poduzimali nikakve radnje po pitanju nabavke helikoptera tako da nije upoznat s informacijama da bi nabavka bila sporna.

Cijena osnovne verzije novog Mi-171Sh bila je oko četiri milijuna dolara. Zbog dodatno kupljene specijalne opreme i dijelova cijena se podigla na oko šest i pol milijuna dolara po komadu. Pojedine europske države koje su na sličan način rješavale problem klirinškog duga s Rusima plaćale su za identične helikoptere manje od šest milijuna dolara.

Cijela papirologija vezana uz ovu nabavu zapravo je puna nedostataka i lažno prezentiranih činjenica, posebno kad je riječ o korespondenciji s drugim državnim tijelima. Agencija Alan postaje ovlašteni posrednik nakon zaključenja ugovora, kada se ugovara i provizija... Sve upućuje, tvrdi izvor Jutarnjeg u MORH-u, na to da su osobe koje su sudjelovale u nabavi helikoptera ne samo odradile 'posao' na svoju ruku, nego da su pritom pokušale drugim ministarstvima, odnosno Vladi, zamagliti cijelu situaciju.
Samu nabavu helikoptera za potrebe Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva inicirao je načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Josip Lucić. Međutim, za sada nema podataka da bi on na bilo koji način sudjelovao u realizaciji toga posla.

Inače, više od polovice kupljenih helikoptera navodno je već neko vrijeme neispravno, a nabavljenim dijelovima istječe rok valjanosti.