FOKUS NA LOKALNIM STOŽERIMA

Rončević: Epidemiološka situacija u Gorskom kotaru nije zadovoljavajuća

08.10.2020 u 16:21

Bionic
Reading

Voditelj epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević ocijenio je u četvrtak u Fužinama da epidemiološka situacija u Gorskom kotaru nije zadovoljavajuća pa se čini sve što se može da se ona poboljša.

Rončević je u izjavi za novinstvo nakon sastanka predstavnika Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije i čelnika jedinica lokalnih samouprava te načelnika lokalnih stožera civilne zaštite s područja Gorskog kotara rekao da je lokalnim stožerima preporučeno da sami donose dodatne mjere ako ocijene da su one potrebne, uz mjere Nacionalnoga i Županijskog stožera.

Na razini županije najvažnije su i dalje preventivne mjere te što ažurnija evidencija i nadzor primjene mjera, istaknuo je i dodao da će se upozoravati na nužno pridržavanje uz moguće uvođenje represivnih mjera. Bitno je i rano otkrivanje zaraženih i otkrivanje njihovih kontakata, rekao je Rončević.

Među umrlima od covida-19 u županiji najviše je povezanih s Domom za starije osobe u Delnicama. Epidemija u tom žarištu polako prolazi i završava liječenje zadnjih slučajeva iz tog doma, istaknuo je.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić izvijestio je da je na sastanku zaključeno da se u Primorsko-goranskoj županiji pojača nadzor provedbe mjera i lokalnih stožera i drugih sastavnica sustava Civilne zaštite. Pozvao je gospodarstvenike da se pridržavaju mjera u svojim kolektivima, ponajprije obveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru i održavanja razmaka među osobama.

"Ako se ne budu pridržavali mjera, imat ćemo takvu lokalnu transmisiju da će se gospodarski subjekti sami zatvoriti i morat ćemo donositi strože mjere, kakve su na snazi u Sloveniji, Italiji, Austriji ili Njemačkoj", rekao je Boras Mandić.

Lokalnim stožerima na području Gorskog kotara ostavljena je mogućnost da samostalno pooštravaju mjere, primjerice vezano uz broj osoba na javnim i privatnim skupovima, a želja nam je da te mjere budu što sličnije na širem području, zaključio je.