UTRKA ZA BIJELU KUĆU

Romney izabrao ultrakonzervativca za zamjenika

12.08.2012 u 09:01

Bionic
Reading

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney objavio je u subotu da je za potpredsjedničkog kandidata odabrao kongresnika iz Wisconsina Paula Ryana, što je potez koji može donijeti dramatičan zaokret u utrci za Bijelu kuću i pretvoriti je u raspravu o smanjenju vladine potrošnje i javnog duga

Romney, čijoj kampanji treba energije nakon zaostajanja za demokratskim predsjednikom Barackom Obamom u posljednjim anketama, povukao je hrabar ali potencijalno riskantan potez dajući prednost fiskalnom jastrebu Ryanu isped umjerenijih kandidata - kao što su senator iz Ohia Rob Portman i bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty - čiji bi utjecaj na utrku vjerojatno bio puno benigniji.

Romneyev izbor utjecajnog predsjednika Odbora za proračuna Predstavničkog doma Kongresa vjerojatno će kampanji, koja je uglavnom usmjerena na gospodarstvo uz niz gadnih napada s obje strane, nametnuti raspravu o državnoj potrošnji, posebice o Ryanovu kontroverznom prijedlogu proračuna koji uključuje smanjenje sredstava za zdravstvene programe Medicare i Medicaid, namijenjene starijim i siromašnim građanima.

Ryan je na svom predstavljanju na bojnom brodu - muzeju USS Wisconsin u luci Norfolk, rekao da su Sjedinjene Države u 'opasnom' trenutku, s tisuću milijardi dolara proračunskog deficita i rastom državnog duga

'Nama ponestaje vremena i ne možemo si priuštiti još četiri godine', rekao je Ryan (42), koji je u Kongresu već 13 godina.

Ryan, koji je katolik, strastveni ljubitelj fitnessa i lovac, favorit je ultrakonzervativnog pokreta Tea Party koji se protivi porezima i zalaže za ograničenu vladu.

Najveće je odobravanje na subotnjem skupu u Norfolku dobio kada je rekao da 'naša prava dolaze od prirode i Boga, a ne od vlade'

Skupina 'Tea Party Patriots' u priopćenju je pozdravila izbor Ryan kao kandidata za potpredsjednika, ističući kako su time Mitt Romney i Republikanska stranka jasno prihvatili vrijednosti pokreta Tea Party glede fiskalne odgovornosti, ograničene vlade i slobodnog tržišta kao najboljeg pravca djelovanja za gospodarski oporavak i vraćanje osobne slobode i pojedinačne odgovornosti među američke vrijednosti.

Njegov je izbor odmah izazvao reakcije demokrata, koji su rekli kako uživaju u prilici da razotkriju Ryanova predložena smanjenja za Medicare i druge socijalne programe u svojoj kampanji.

'Mitt Romney je izabrao utjecajnog člana Predstavničkog doma Kongresa koji dijeli njegovu predanost lošoj gospodarskoj teoriji koja se sastoji u vjerovanju da će nova porezna rasterećenja bogatih, koja će opteretiti proračun, udružena s većim oporezivanjem srednje klase i starijih, na ovaj ili onaj način omogućiti da imamo snažnije gospodarstvo', rekao je glavni menadžer Obamine kampanje Jim Messina

Nekoliko demokrata je reklo da su među potencijalnim potpredsjedničkim partnerima, najviše željeli suočavanje upravo s Ryanom zbog njegovih proračunskih prijedloga.

Drugi se pitaju zašto je Romney, koji je tijekom nedavnog putovanja u inozemstvo imao niz gafova umjesto da pokaže sposobnost za vođenje vanjske politike, izabrao partnera koji je gotovo bez vanjskopolitičkog iskustva.

A čak i neki republikanci, zabrinuti oko toga kako će izbor Ryana biti doživljen među starijim Amerikancima koji se oslanjaju na vladine zdravstvene i mirovinske programe u ključnim izbornim državama poput Floride, privatno ocjenjuju da se Romney možda previše kocka s tim izborom.

Romney je rekao da demokrati vjerojatno već rade na negativnim materijalima koje će koristiti protiv Ryana, ali da se njegov Br. 2 'odaziva boljim anđelima naše zemlje', i da neće biti 'povučen u blato kakvo se vidi u Obaminoj kampanji'.

Republikanski izborni strateg Juleanna Glover priznala je da će Obamina kampanja napadati Ryanov prijedlog proračuna, ali je rekla da 'to pruža Romneyu nešto što nikakva količina oglasa ne može učiniti - mogućnost da se založi za nešto, čime je izbrisan najveći hendikep u njegovoj političkoj karijeri'.

Čelnik senatske većine, demokrat Harry Reid, je izjavio da je 'Romney izborom Ryana, potvrdio svoje opredjeljenje za okonča sustav Socijalne sigurnosti i program Medicare, te da mu je služenje pokretu Tea Party i krajnjoj desnici važnije od zalaganja za interese srednje klase'.

Čelnica demokratske manjine u Predstavničkom domu Nancy Pelosi je ocijenila kako je Romney sada preuzeo Ryanov proračun koji stavlja milijunaše ispred programa Medicare i srednje klase.

'Kongresmen Ryan predvodio je republikance u Predstavničkom domu u glasovanju za okončanje jamstava za Medicare, čime se povećavaju troškovi na starije i slabi velika američka srednja klasa kako bi se dalo porezne olakšice za milijunaše, velike naftne kompanije i korporacije koje prebacuju radna mjesta u inozemstvo', kazala je Pelosi.

Bivši republikanski senator Rick Santorum je izjavio da je Ryan izvanredan izbor za potpredsjednika SAD-a, čime se pokazala predanost Romneya povratku fiskalnog razuma u Washington.