MEDIJI ANALIZIRAJU

Romney će izgubiti jer je mormon?

10.09.2012 u 18:16

Bionic
Reading

Odlučujuća bitka američkih predsjedničkih izbora vodit će se oko ekonomske budućnosti za koju demokrat Barack Obama i republikanac Mitt Romney nude sasvim različite programe, no za konačan ishod važna će biti i njihova osobnost, analizira tisak u ponedjeljak mrtvu trku dvojice kandidata

Prema zadnjim rezultatima istraživanja javnog mnijenja Reuters/Ipsosa, Obama je nakon Nacionalne demokratske konvencije u prednosti pred Romneyem, 47 naprama 43 posto, a portal Huffington post donosi autorsku prognozu glabzenika i kolumnista Marka Josepha da će Romney izgubiti izbore zbog pripadnosti vjerskoj zajednici mormonima o kojoj znatan postotak Amerikanaca ima negativno mišljenje.

Nezaposlenost od 8 posto i nejasan gospodarski oporavak argumenti su protiv Obame, a neuvjerljivost i nemoć da oduševi, čak i svoju stranku, Romneyjev su uteg na putu pobjede, piše dnevnik Washington Post.

Obamina je prednost solidna biračka baza bez obzira na gospodarske pokazatelje. Prednost je i to što je gospodarsku katastrofu naslijedio od prethodnika republikanca, što je u svome govoru na konvenciji u Charlotteu vješto istaknuo bivši predsjednik demokrat Bill Clinton, piše WP.

Razlike u poreznoj politici i nezaposlenosti

U pregledu razlika između dvojice kandidata i dvije stranke, Radio Slobodna Europa ističe da Obama želi smanjiti poreze prosječnim Amerikancima, a povećati porez najbogatijima.

Romney bi, naprotiv, porezno rasteretio najbogatije. Poreznim olakšicama za poslodavce potaknuo bi otvaranje novih radnih mjesta jer želi da privatni sektor, a ne vlada, potiče njihovo stvaranje.

Obama pak obećaje nastaviti upumpavati novac u javne infrastrukturne projekte koji će zapošljavati,.

Energetski sektor

Obojica kandidata zagovaraju smanjene američke ovisnosti o uvoznoj nafti, ali različitim strategijama.

Obama želi ulagati u sve američke izvore energije, dakle i u obnovljive (energija sunca i vjetra), dok Romney stoji uz klasične izvore ugljena, nafte i plina. Zato iskorištavanje domaćih izvora energije vidi kao istraživanje novih bušotina na Aljasci i u Meksičkom zaljevu.

Zdravstvena zaštita

Obama je jedini od šest američkih predsjednika koji je od 1974. uspio reformirati zdravstveni sustav. Dobronamjeran cilj kojim je neki oblik zdravstvene zaštite dobilo 32 milijuna dotad neosiguranih Amerikanaca kontroverzan je jer prisiljava sve državljane da sklope neku policu zdravstvenog osiguranja, a u protivnom plaćaju kaznu.

Ako pobijedi Romney obećaje poništiti taj zakon, poznat kao 'Obamacare'.

Demokrat Obama štitit će pravo žena na pobačaj i podržati istospolne brakove, iako o tome odlučuju pojedine države, no Romney bi to zabranio i pobačaj dopustio samo u slučaju silovanja ili incesta.

U vanjskoj politici Obama je u prednosti, no iako Romney ima oštrija stajališta o Iranu i napose o Rusiji, vanjska politika općenito neće utjecati na izbore, ocjenjuju stručnjaci.

Naprotiv, gospodarske teškoće, 'početak su i kraj cijele Romneyeve kampanje' i one se neće poboljšati u dva mjeseca do izbora 6. studenoga. Stoga 'Romney ima vremena uvjeriti birače da će im biti bolje s njime', piše WP .

U Romneyeve prednosti list ubraja njegove ozbiljne pripreme za tv-sučeljavanja, dok je Obama pomalo izašao iz štosa i u takvim se nastupima znao pokazati arogantnim.

No kad je riječ o klasnoj politici, Romney i njegovi ljudi, a oni 'stvarno izgledaju kao stranka bogatih' morat će se potruditi žele li 'uvjeriti Amerikance da bogatima treba biti bolje kako bi ostatku zemlje bilo dobro', zaključuje WP.