'SOCIJALNA UKLJUČENOST'

Romima u Češkoj prijete prisilne deložacije

13.08.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Vlasti u češkom gradu Ostravi planiraju deložirati više od 40 romskih obitelji koje žive u unajmljenim stanovima u okrugu Přednádraží. Ured za izgradnju grada Ostrave dao je stanarima 24 sata da napuste prostorije ili će biti suočeni s deložacijom, javlja Amnesty International Hrvatska

'Ironično je da se ovo događa u gradu koji strukturne fondove Europske unije namjerava koristiti za programe 'socijalne uključenosti', izjavio je Nicolas Beger, direktor Ureda Amnesty Internationala za europske institucije.

'U veljači su gradske vlasti pokrenule program za 'integraciju socijalno isključenog stanovništva', koji je trebao osigurati integraciju romske zajednice. Najavljene prisilne deložacije romskih obitelji potpuno su oprečne ciljevima spomenutog programa. Europska komisija trebala bi pripaziti na događanja u Ostravi te osigurati da se fondovi EU ne koriste za daljnju marginalizaciju i diskriminaciju pripadnika romske zajednice.'

'Deložacije bi se trebale provoditi tek kao posljednja mjera i tek nakon što se istraže sve mogućnosti. Nitko zbog deložacija ne bi smio ostati bez krova nad glavom te mu ne bi smjela biti prekršena ljudska prava. Svim bi se pogođenim osobama trebale osigurati adekvatne alternativne opcije stanovanja', ističe Beger.

Ured za izgradnju dao je obiteljima 24 sata da napuste stanove ili se suoče s deložacijom. Službenici su deložacije opravdali time što je zgrada neprikladna za stanovanje ljudi, jer ima nestabilnu strukturu, neispravnu opskrbu električnom energijom te neadekvatan sanitarni sustav.

Međutim, upravo su lokalne vlasti i vlasnik zgrade dužni održavati sanitarni sustav i higijenske uvjete te spriječiti ulazak otpadnih voda u stanove.

Romske obitelji u Přednádraží trenutačno su prisiljene ili prihvatiti ono što im grad nudi, ili riskirati ostanak bez krova nad glavom. Alternativni stambeni prostor, koji je osiguran za samo 14 od više od 40 obitelji, loše je kvalitete, tijesan te obvezuje na korištenje zajedničkih kuhinja i kupaonica. Stanarine za korištenje tog prostora razmjerno su visoke, te postoji mogućnost da ih romske obitelji neće moći plaćati. Nekoliko se obitelji nije željelo preseliti, ali su ipak potpisale ugovore jer je alternativa bila ostati bez krova nad glavom. Preostalih 30 obitelji još uvijek čeka prijedlog alternativnog smještaja.