PROSVJED U ZEMUNIKU GORNJEM

'Romi nam truju zrak, voće i povrće'

Bionic
Reading

'Kao načelnik, ovaj prosvjed protiv Roma u Zemuniku podržavam, možete to i podcrtati. Međutim, još jednom ponavljam, nismo rasisti - samo želimo da bespravno naseljeni Romi odu iz Zemunika Gornjeg', poručio je Josip Marušić, načelnik općine Zemunik kod Zadra

Tamo se na današnjem prosvjedu protiv romske zajednice okupilo 200-tinjak nezadovoljnih mještana, javlja Dalmacija news. Romi im smetaju, jer, kažu mještani, stalno pale okolni otpad, gume i tako im zagađuju okoliš.

'Cijeli zrak pun je otrovnih kemikalija, truju nam vinograde, voće i povrće, naslage se skupljaju po vrtovima, samo želimo da to prestane. Pokušali smo s njima razgovarati, riješiti situaciju, bezuspješno', dodaje Marušić.
Stotinjak Roma na divlji deponij u Zemuniku Gornjem naselilo se početkom ljeta.

Uglavnom su došli tragajući za starim željezom i ostalim sekundarnim sirovinama, koje preprodaju. Od metalnog otpada i žive, a useljeni su u napuštene srpske kuće ili kamp-prikolice. Na zemunički deponij stižu svako ljeto, no ove godine nešto ih je više nego inače - mnogi Romi došli su tu nakon što su im poplave u Slavoniji uništile sve što su imali.

Neki su stoga razmišljali i o ostanku, no nisu dobili potporu lokalne zajednice, što se jasno vidi i u ovom prosvjedu. Zasad je reagirao samo Nazif Memedi, zastupnik romske nacionalne manjine u Saboru, koji za prosvjed nije ni znao. 'Ja ću poduzeti sve da Romi na tom području ostanu, to je njihovo pravo', rekao je Nazif Memedi. Načelnik općine Zemunik Josip Marušić Memedijevu izjavu smatra razumljivom, 'jer je u opisu njegovog radnog mjesta da se bori za romsku manjinu'.
Međutim, od svoje inicijative ne namjerava odustati - ako bude potrebno, kaže, prosvjedovat će - opet.