POSTIZBORNE OPTUŽBE U MEĐIMURJU

Rome podmićivao kobasicama i alkoholom da mu daju glasove?

07.12.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Tražim poništenje izbornih rezultata na biračkim mjestima u Sitnicama kod Murskog Središća i u romskom naselju Kuršancu kod Čakovca. Imamo dokaze da se mještane kojima su obećane kobasice i pivo u kombijima dovozilo na biračka mjesta. Time sam izgubio najmanje 150 glasova', kaže Željko Balog, kojeg su samo 24 glasa dijelila od životnog sna - fotelje u Hrvatskom saboru

Umjesto njega, u saborske klupe ide Veljko Kajtazi, također pripadnik romske nacionalne manjine, koji ga je pobijedio za 0,53 posto glasova. Balog od Državnoga izbornog povjerenstva traži da se izbori u ta dva sela ponove.

'Bajro Bajrić organizirao je čašćenje kobasicama i alkoholom, i time dio birača nagovorio da glasuju za drugog kandidata. Riječ je o očitom kršenju izbornih pravila', tvrdi Balog, inače predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije i udruge Roma Bajaša. Pisao je, kaže, i predsjedniku Ivi Josipoviću, pisat će i Ustavnom sudu, a spreman je i na mirni prosvjed koji najavljuju za 12. prosinca.

Balog se kandidirao u 12. izbornoj jedinici za predstavnika romske, njemačke, austrijske, bugarske, poljske, rumunjske, rusinske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine. Prozvani Bajro Bajrić, predsjednik udruge Romi za Rome Hrvatske opovrgava da stoji iza vrbovanja glasača u ta dva sela.

'Ja i kobasice? Veću glupost odavno nisam čuo. Balog bi trebao prihvatiti poraz i priznati da je pobijedio bolji kandidat. On sam je ljude dovozio na birališta i zastrašivao ih. Umjesto da se veselimo što je ponovno jedan Rom ušao u Sabor, mi se svađamo i sami sebe segregiramo. To što su mještani pili i jeli nije nikakva novost. U romskim naseljima je svaki dan veselica, stoji se, pije i mezi', odgovara Bajrić.