SASTANAK U BERLINU

Romansa Merkel i Plenkovića: Slažu se oko Ukrajine, Rusije, BiH...

  • +8

Andrej Plenković u Berlinu

Izvor: Reuters / Autor: Fabrizio Bensch

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković u podne je s pratnjom došao u Ured kancelarke gdje ga je dočekala svečana vojna garda i njemačka kancelarka Angela Merkel. Dvoje lidera u razgovoru se zadržalo oko sat i pol te izašlo pred novinare s 15-ak minuta zakašnjenja. Dozvoljena su četiri pitanja - dva za hrvatske, a dva za njemačke novinare

Merkel je odmah naglasila kako su hrvatsko-njemački odnosi izvrsni. Kazala je da je hrvatskog premijera upoznala još na Europskom vijeću.

'Njemačka je bila jedna od prvih država koje su priznale Hrvatsku, a i u Njemačkoj živi mnogo Hrvata koji predstavljaju most između dviju država', rekla je njemačka kancelarka.

'Govorili smo o svim otvorenim pitanjima. Imamo istu poziciju u vezi konflikta u Ukrajini i u vezi Rusije te u vezi imigrantske politike. Intenzivno smo razgovarali o BiH te potrebi da se ona snažno podrži na putu prema EU-u. Razgovori su bili vrlo konstruktivni i želim novom hrvatskom premijeru puno sreće u poslu', zaključila je Merkel.


Premijer Plenković također je izjavio da je susret bio konstruktivan.

'Suglasili smo se da treba dalje graditi hrvatsko-njemačke odnose u europskom kontekstu kroz dijalog naših ministara i radnih skupina. Naša je zajednička odluka ta da treba poduprijeti zemlje Jugoistočne Europe, posebno BiH na njihovu putu prema EU-u. Također, razgovarali smo o pripremama za Europsko vijeće, naročito o migracijskoj politici i Rusiji. Smatram da idemo u dobrom smjeru kada je riječ o sporazumu s Ukrajinom', naveo je Plenković.

Novinarka Ivana Petrović s Nove TV pitala je u vezi kompleksne situacije u BiH, a kada je pokušala pitati o Srbiji, Merkel je rekla 'eine Frage’ (jedno pitanje) i nasmiješila se. Petrović je pitala Plenkovića u vezi ulaska Srbije u EU.

'Što se tiče BiH, svjesni smo posebnih okolnosti u kojima se zemlja nalazi i cilj je Hrvatske i Njemačke poduprijeti europski proces', rekao je Plenković. 'Pozdravili smo činjenicu da je povjerenik Hahn u Sarajevo donio upitnik za pristupne pregovore kao novi korak', dodao je hrvatski premijer, uz napomenu da je hrvatska politika jasna i da je europski put BiH jamac njezine stabilnosti.


Kada je riječ o Srbiji, Plenković je napomenuo da je njegovo stajalište također vrlo jasno. 'Srbija treba ispuniti sve kriterije i želim da mandat moje vlade bude period u kojem ćemo riješiti niz rezidualnih pitanja iz velikosrpske Miloševićeve agresije, poput pitanja nestalih i ratnih zločina. Želimo pronaći rješenje u vezi zakona o univerzalnoj nadležnosti te smatramo da je europski proces pravi način da se sve to riješi', kazao je Plenković.

Njemačka kancelarka kazala je pak da se, što se tiče Srbije, otvorena bilateralna pitanja trebaju bilateralno diskutirati, a ako Njemačka može pomoći, ona će to učiniti. 'Snažno podržavam spremnost Hrvatske na razgovor sa Srbijom', rekla je Merkel.

Reuters o Tajvanu

Novinar Reutersa pitao je planira li možda Merkel telefonski razgovarati s predstavnicima tajvanske vlade kao Donald Trump, na što je kancelarka suho odgovorila da 'ostaje kod svoje politike prema Kini'.

HTV je pitao jesu li Plenković i Merkel razgovarali o projektu izgradnje mreže optičkih kablova te smatraju li da to trebaju realizirati privatne tvrtke. Premijer i kancelarka odgovorili su kako su kratko načeli tu temu i da se slažu s aktualnim projektom.

Hrvatski premijer nije propustio napomenuti da je HDZ vodio umjerenu kampanju na jasnoj platformi desnog centra. 'Mislim da smo pokazali da se na takvoj politici mogu dobiti izbori. Mi pratimo sva zbivanja u zemljama Jugoistočne Europe i smatramo da treba podići razinu dijaloga u tim društvima. Svojom vanjskom politikom učinit ćemo sve da pridonesemo stabilizaciji', rekao je Plenković.

Doček Plenkovića u Berlinu

Kulisa za doček hrvatskog premijera u Kanzleramt bili su crveni tepih, vojna limena glazba i hrvatska zastava koja se vijorila na berlinskom vjetru - sve savršeno pripremljeno desetak minuta prije no što se pojavila kolona crnih automobila u policijskoj pratnji.

Premijera Plenkovića na ulazu je dočekala njemačka kancelarka Angela Merkel, a nakon srdačnog pozdrava uslijedila je šetnja crvenim tepihom pred postrojenim vojnicima. Plenković i Merkel onda su zastali i mirno odslušali kratko intoniranje hrvatske i njemačke himne. Merkel je Plenkovića upoznala s najbližim suradnicima iz ureda te su se odmah povukli iza zatvorenih vrata na razgovor o nizu aktualnih tema.

Premijer Plenković prethodno je najavio da očekuje 'kvalitetan sastanak s kancelarkom'.

'Razgovarat ćemo o jačanju bilateralnih odnosa i gospodarskih veza te pripremama za Europsko vijeće, na kojem nas očekuju mnogobrojne teme, od izbjeglica preko gospodarstva pa do odnosa s Rusijom', najavio je Plenković.