AFERA HYPO

Rohatinski može spasiti Korušku od tužbe

16.05.2010 u 09:47

Bionic
Reading

Guverner HNB-a Željko Rohatinski mogao bi imati ključnu ulogu u svođenju računa između Bavarske i Koruške zbog afere Hypo, jer je on upozoravao Bavarce na pranje novca i čudne kredite još uoči kupoprodaje Hypa 2007.

Austrijski Kurier, koji već neko vrijeme iznosi podatke iz internih bankovnih dosjea, citira Rohatinskog koji je šefu Bayern LB-a Werneru Schmidtu dopuštenje kupnje Hypa uvjetovao poboljšanjem menadžmenta koji je odobravao kredite i time da 'obje Hypove banke kćeri u Hrvatskoj odmah moraju zadovoljiti sve odredbe o sprečavanju pranja novca'.

Rohatinski je opet u žiži zato što je u četvrtak Süddeutsche Zeitung najavio da će Bavarska od Koruške tražiti namirenje 3,7 milijardi eura štete koju je kupnjom Hypa pretrpio Bayern LB, i to zato što je bavarsko tužiteljstvo zaključilo da je riječ o prijevari jer se namjerno prodalo 'mačka u vreći', piše Vecernji.hr.

Dok se podižu optužnice protiv menadžera, što se predviđa i umiješanim političarima i poduzetnicima, činjenica da je Rohatinski upozorio Bayern LB značila bi da je vodstvo Bayern LB-ja znalo za rizike.

Rolf Holub, koji vodi istragu koruškog parlamenta, nedavno je u intervjuu za Večernji izjavio da bi, zbog njihovih uloga u aferi, rado ispitao i mnoge od tih istih vladajućih koruških političara. On je tada najavio i svjedočenje guvernera HNB-a, koje bi moglo biti jako zanimljivo pravosudnim organima Austrije i Njemačke i zbog iskustava Rohatinskog s Ivom Sanaderom te političkih pritisaka bavarskog premijera Edmunda Stoibera.