nuklearni sporazum

Rohani prijeti Britaniji 'posljedicama' zbog zapljene iranskog tankera

10.07.2019 u 12:51

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da će se Britanija suočiti s 'posljedicama' zbog zapljene iranskog naftnog tankera

Iran je zatražio hitno oslobađanje supertankera Grace 1, koji je britanska kraljevska mornarica zadržala kod Gibraltara prošlog tjedna te zaplijenila zbog sumnje da su kršili sankcije transportom nafte u Siriju.

'Vi (Britanija) ste pokretači nesigurnosti i kasnije ćete shvatiti koje su posljedice', rekao je Rohani nakon sastanka vlade, a prenijela je državna televizija.

'Sada ste toliko beznadni da ćete, kada se jedan od vaših tankera bude trebao kretati u našoj regiji, morati povesti svoje fregate (za pratnju) jer ste uplašeni. Zašto onda činite takve stvari (zapljene)? Umjesto toga trebali ste dopustiti nastavak plovidbe kako bi bili sigurn', rekao je Rohani.

Rohani je također poručio da će se iranskom odlukom o povećanju razine obogaćivanja uranija proizvoditi gorivo za elektrane i ostvarivati drugi mirni ciljevi te da je to u okviru iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015.

Iranski predsjednik održao je govor dan nakon što su europske sile optužile Iran zbog 'provođenja aktivnosti koje su proturječne obvezama' unutar nuklearnog sporazuma i pozvale na hitan sastanak potpisnika sporazuma.

'Vi (Europljani) se ne trebate brinuti zbog Irana, već zbog SAD-a koji je narušio cijeli sporazum i potkopao međunarodne obveze', rekao je Rohani.

Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Rusija, Kina i Iran i dalje su potpisnice sporazuma koji je SAD napustio prošle godine.