raste napetost

Rohani optužio SAD za 'djetinjasto ponašanje' jer je sankcionirao iranskog ministra

01.08.2019 u 10:18

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je u četvrtak SAD za 'djetinjasto ponašanje' zbog toga što je Washington sankcionirao iranskog ministra vanjskih poslova u jeku jačanja napetosti između dviju zemalja

SAD je u srijedu nametnuo sankcije iranskome ministru vanjskih poslova Džavadu Zarifu. Washington je prije toga predložio bezuvjetne pregovore s Teheranom.

'Oni (Amerikanci) pribjegavaju djetinjastom ponašanju... Svakodnevno tvrde 'želimo pregovarati, bez uvjeta' ...i onda sankcioniraju ministra vanjskih poslova', rekao je Rohani u komentarima koje je uživo prenijela državna televizija.

'Javad Zarif provodi bezobziran plan iranskog Vrhovnog vođe i glavni je glasnogovornik režima u svijetu. Sjedinjene Države šalju jasnu poruku iranskom režimu da se njegovi nedavni postupci potpuno neprihvatljivi', napisao je u izjavi američki ministar financija Steve Mnuchin.

Sankcije Zarifu znači da će mu se blokirati sva imovina i poslovanje u SAD-u, no iranski ministar je poručio da ih ionako nema.

'Razlog SAD-a je što sam ja glavni iranski glasnogovornik po svijetu. Je li istina stvarno tako bolna?', napisao je Zarif na Twitteru. 'To ne utječe na mene ili moju obitelj jer nema imovine van Irana. Hvala što me smatrate tako velikom prijetnjom vašim planovima', dodao je.

Mnuhcin je rekao da je Zarif koristio društvene mreže kako bi širio iransku 'propagandu i dezinformacije' dok istovremeno iranska vlada građanima ne dopušta korištenje tih mreža.

Trumpova administracija je rekla da će od slučaja do slučaja odlučivati hoće li Zarifu dati vizu za SAD, uključujući i za putovanja u UN gdje bi u rujnu mogao sudjelovati na Općoj skupštini te organizacije.

Ako Zarif dobije takvu vizu to bi ostavilo otvorena vrata za moguće izravne ili neizravne kontakte SAD-a sa Zarifom tijekom skupštine na kojoj je dolazilo do ranijih kontakata SAD-a i Irana.

Viši dužnosnik SAD-a ponovio je da je Trump otvoren za razgovore s Iranom, ali da američka administracija ne smatra da je Zarif jedna od ključnih osoba u donošenju odluka.

Washington je sankcionirao Zarifa jer se plaši njegovih diplomatskih vještina, napisao je na Twitteru glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Mousavi.

'Vrhunac gluposti i nedosljednosti američkih čelnika je što ne prepoznaju dr. Zarifa kao utjecajnog u iranskoj politici nego ga u krajnjem neznanju sankcioniraju. Amerikanci se jako boje logike dr. Zafira i njegovih pregovaračkih vještina', napisao je Mousavi.