SPAŠAVANJE DOGOVORA

Rohani o uvjetima pod kojima će podržati nuklearni sporazum

04.07.2018 u 17:30

Bionic
Reading

Iran će podržati sporazum u skladu s kojim prihvaća ograničenja kada je posrijedi nuklearni program ako mu se dopusti da iskoristi ekonomske povlastice unatoč ponovnim američkim sankcijama, izjavio je u srijedu tijekom posjeta Beču iranski predsjednik Hasan Rohani.

Iranski ministar vanjskih poslova i ministri vanjskih poslova pet velikih svjetskih sila u petak će u Beču raspravljati o načinima da se sporazum, čiji je cilj spriječiti iransko nuklearno naoružanje, održi, potvrdio je EU.

Sjedinjene Države su se povukle iz sporazuma u svibnju te su počele raditi na ponovnom uvođenju gospodarskih sankcija, ostavivši Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Rusiju i Kinu da spašavaju sporazum iz 2015.

"Držat ćemo se sporazuma tako dugo dok to bude moguće, pod uvjetom da možemo profitirati od sporazuma", rekao je iranski predsjednik novinarima nakon sastanka u Beču s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom.

"Ako ostale zemlje potpisnice budu mogle zajamčiti iranske interese nastavit ćemo s primjenom sporazuma i bez SAD-a", dodao je.

  • +19
Iran Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nuklearnim sporazumom dogovorenim 2015. u Beču Iran se obvezao da će smanjiti svoj nuklearni program i prihvatiti temeljite nuklearne inspekcije kojima bi se dokazalo da Islamska Republika Iran ne može razvijati nuklearno oružje. 

Zauzvrat je Zapad ukinuo sankcije Iranu, uključujući i embargo na izvoz iranske nafte.