APSURD

Roditelji udžbenike plaćaju više nego država

20.08.2009 u 18:32

Bionic
Reading

Državu su školski udžbenici godišnje stajali oko 400 milijuna kuna, dok roditelji za opremanje školaraca ove jeseni moraju platiti između 600 i 700 milijuna kuna

Autor školskih knjiga Ante Bežen napominje da je situacija došla do apsurda. Smatra da se udžbenici ne biraju prema kvaliteti nego prema veličini izdavačkih darova. U Školskoj knjizi su komentirali da njihova kuća nikakve poklone školama nije davala kako bi mijenjale opredjeljenje za udžbenike, dakle taj postupak je potpuno protuzakonit.

Zašto je država srušila zakon koji je predlagao bivši ministar Dragan Primorac u prosincu prošle godine? Tada je bivši ministar preslikao austrijski i njemački model prema kojem su škole izravno pregovarale s nakladnicima o knjigama.

Komplet knjiga za sve osnovnoškolce stajao je 800 kuna, to je osiguravala država, tada su ravnatelji kada bi zadržali stare udžbenike uštedjeli polovicu tog iznosa, koji bi se potrošio na uređenje kabineta, odnosno školske zgrade.

Prijedlog su zajednički srušili SDP i HDZ uz lobiranje izdavača, uz obrazloženje da se ravnateljima škola ne može vjerovati kada je riječ o novcu. Nastavilo se po starom - tiskanje udžbenika za svaku godinu posebno.

Tako nastaje paradoksalna situacija, u kojoj za jedan predmet u istoj školi postoje tri udžbenika. Navodno je zbog toga ostavku podnio i bivši ministar Dragan Primorac, piše HRT.