JURICA SAVJETUJE

Roditelji u školi

08.09.2011 u 10:00

Bionic
Reading

U zadnje vrijeme se puno pričalo po medijima o tome kako su djeca, posebice prvašići, ali i oni koji već idu u školu izloženi većoj količini stresa zbog polaska, odnosno povratka u školu. Ipak, što je s drugom stranom, s roditeljima? Jurica savjetuje kako da si olakšate život tijekom odlazaka na roditeljske sastanke i informacije

Jasno je da se radi o velikim promjenama u životu klinaca i tinejdžera te se podrazumijeva da im ne samo kao roditelji, ali i članovi obitelji, prijatelji te učitelji i profesori trebamo pomoći da se naviknu i uklope u novu sredinu.

Život i razina stresa kod roditelja, odnosno skrbnika čiji su životi također uvedeni u novi modus operandi postaju sekundarni, ali se nikako ne smiju zaboraviti. Na vama je dužnost da (prije svega) obasipate dijete svom ljubavlju svijeta, lijepo ga odgajate i brinete se za njegove potrebe, ali još morate i odlaziti na posao, brinuti se za račune, hranu i sve ostale dužnosti svakodnevnog života. Ako imate još djece, razinu stresa pomnožite s najmanje dva.

K tome, s početkom nove školske godine očekuju vas odlasci na roditeljske sastanke i informacije, čak i ako vam dijete ide u neku od prestižnih privatnih edukacijskih ustanova u kojima nerijetko postoje posebne telefonske linije ili on-line servisi za pregled djetetovih ocjena i ponašanja u školi.

Ako se prisjetim samoga sebe krajem osnovne ili tijekom jednog dijela srednje škole, dan danas me prođu trnci kada se sjetim odlazaka mojih roditelja na informacije, iako ni roditeljski nisu bili ništa bolji jer bih znao da će nakon sastanka ostati na čašici razgovora s razrednicom. Čak i onda kada nije bilo apsolutno nikakvih problema, sama ideja da netko od roditelja dolazi u školu je bila poput horora. S današnjeg aspekta, mogu se samo pitati kako je njima bilo.

Poslovni sastanak

Da bismo mi odrasli ostali pribrane glave i uspješno odradili odlazak u školu te da bi djeca ostala nasmijana, moramo pristupiti susretu s nastavnikom/profesorom poput poslovnog sastanka. Takvi susreti mogu biti vrlo korisni, naročito ako je stručna osoba, dakle u ovom primjeru razrednik, profesionalna i brižna individua kojoj je stalo do vlastitog posla. Pa čak i da se radi o potencijalno vrlo ozbiljnim problemima, sve se može riješiti civiliziranim razgovorom i proaktivnim djelovanjem. Upravo zato i kažem da je potrebno tijekom takvih susreta ponašati se kao da ste na poslovnom sastanku – kulturno i s pogledom prema naprijed. Također, neminovno je da ćete se, posebice ako imate prvašića, ulaskom u prostorije škole prisjetiti vlastitih školskih klupa, ali to ne znači da se morate praviti manji od makovog zrna. Profesor je tu da educira vaše dijete, ali i surađuje s vama u usmjeravanju djeteta na što bolji mogući put. Poštenje je ključ za sve strane.

Iako su neke od sljedećih crtica vrlo logične i razumljive same po sebi, prema onome što su mi ispričali prijatelji koji rade u prosvjeti, nemali je broj neugodnih situacija koje su proizašle iz jednostavnih, ali loše iskomuniciranih situacija.

Uvijek se pripremite za sastanak – slobodno pripremite bilješke, razgovarajte s djetetom prije odlaska u školu da biste imali bolji uvid i bar neku sliku što vas čeka.

Ne kasnite.

Obucite se kao za posao ili u ozbiljnijem ležernom izdanju. Birajte odjeću neutralnih boja koje možete podići nekim detaljem u boji – bitno je da ne izgledate napadno kao da idete u pohod. Svakako pripazite na čist i svjež izgled te dođite čistih cipela. Zapamtite, kao što je dijete dobrim dijelom odraz vas, tako ste i vi odraz djeteta.

Budite pozitivni, iskreni i uvijek konstruktivni. Ležerno stvorite kvalitetan odnos s profesorom radi lakšeg rješavanja mogućih problema – opušten i otvoren razgovor je odličan temelj za povezivanje, pokazuje vašu stabilnost i snagu kao roditelja. Vi i profesor ste djetetovi autoriteti na različitim poljima i dijelite zajednički cilj – njegovu dobrobit.

Pratite govor tijela učitelja odnosno profesora. Ruke držite opuštenima i sa strane da ne biste zauzeli defenzivan ili čak agresivan stav.

Sukladno prethodnom, ako ste došli na roditeljski, prema ostalim roditeljima se odnosite s puno poštovanja, srdačnosti i uvažavanja. Pustite svakoga da dođe do riječi.

Odmah na početku jasno definirajte teme razgovora i trudite se saznati što se očekuje od vašeg djeteta i vas, koliko uspješno dijete napreduje, kako se uklapa s drugim učenicima...

Postavljajte pitanja – sada je vrijeme da uklonite sve upitnike koji vam se vrte nad glavom. Pitajte sve što vas zanima u vezi škole, predmeta i vašeg djeteta.  Možete se posavjetovati i kako te koliko pomoći djetetu oko domaće zadaće, tj. kako mu pomoći kod kuće, je li potrebno uzeti dodatne instrukcije i slično.

U slučaju da je dijete nešto zgriješilo, opravdanja i obrazloženja držite što kraćima, bez odlaska u nepotrebne detalje.

Ukoliko se radi o ozbiljnijem problemu ili ste od prije u lošem odnosu s nastavnikom, slobodno tražite prisustvo treće osobe poput školskog psihologa, savjetnika ili čak ravnatelja. Čak i ako dođe do tenzija, imajte vlastito dijete na umu, ali i profesora ili učitelja koji je također osoba od krvi i mesa.

Djetetu ćete olakšati život ako i s njim konstruktivno razgovarate o svemu što se događalo na informacijama i roditeljskom sastanku.