NOVA ISTRAGA NAKON GODINU DANA

Roditelji Britt Lapthorne dolaze rekonstruirati kobnu večer

14.09.2009 u 07:50

Bionic
Reading

Na godišnjicu smrti 21-godišnje Australke Britt Lapthorne njezini roditelji doći će u Dubrovnik da bi pokušali rekonstruirati kretanje svoje kćeri u noći nestanka

Prema najavama u australskim medijima, Lapthorneovi se spremaju posjetiti noćni klub Fuego u kojem je Britt posljednji put viđena. Istovremeno australska policija s hrvatskim kolegama razmatra mogućnost preispitivanja istrage koja je provedena nakon Brittina nestanka.

'Rekonstuirat ćemo tu večer što je bolje moguće. Izuzetno nam je važno da budemo tamo baš te noći', izjavio je Dale Lapthorne za australski 'Herald Sun'.

Mlada Australka nestala je u ranim jutarnjim satima 18. rujna prošle godine, a njezino je tijelo gotovo tri tjedna kasnije pronađeno u moru kraj dubrovačke obale.

Australski mediji podsjećaju da se hrvatska policija našla pod kišom kritike nakon što su na površinu isplivale manjkavosti u potrazi i rasvjetljavanju Brittine smrti. Jedan od glavnih propusta bilo je nekontaktiranje glavnih svjedoka, zbog čega Australska federalna policija (AFP) navodno razmišlja o preispitivanju poteza hrvatske policije u Brittinom slučaju.

'Razgovarali smo s bivšim ravnateljem AFP-a koji također smatra da bi trebalo preispitati istragu', izjavio je Dale Lapthorne dodajući: 'Hrvati se tome opiru. Koji bi mogli biti razlozi za taj otpor? Riječ je o slučaju australske državljanke. Sve se dogodilo na njihovu teritoriju, no.... moraju vratiti povjerenje.'

I AFP je potvrdio da su započeli razgovore s Ravnateljstvom policije Hrvatske o mogućem ponovnom otvaranju slučaja Britt Lapthorne.

'Taj slučaj za nas i nije završen iako sve upućuje na to da je Britt Lapthorne doživjela nesreću i stradala. Ravnateljstvu policije obratio se časnik za vezu australske policije, no dogovoreno je da će se daljnji razgovori nastaviti između dvojice ravnatelja policija', izjavio je za Novi list načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, a ni njegov australski kolega nije tamošnjim medijima iznio više detalja o slučaju.

Britt Lapthorne se s prijateljima te kobne večeri povezla autobusom od hostela do dubrovačkog noćnog kluba Fuego. No prijatelji je nakon toga tijekom noći više nisu vidjeli. Njezini roditelji ovog će tjedna pokušati dočekati taj isti autobus te otići do kluba u kojem će nastojati proći isti put kao i njihova kćer.

'Bilo bi jednostavno odustati od svega, no to ne bi bilo pošteno prema Britt', zaključuje Dale Lapthorne.