roditelji odgojitelji

RODA: Trebamo imati balansiranije mjere koje pomažu svim roditeljima

05.07.2022 u 16:07

Bionic
Reading

Udruga Roditelji u akciji (RODA) poručila je kako su potrebne balansiranije mjere koje pomažu svim roditeljima, nakon što je u utorak Visoki upravni sud odlučio da je odluka Grada Zagreba o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj nezakonita.

"Očito je da roditeljima treba više podrške i to se vidi i po korisnicima ove mjere, ali čini nam se da trebamo imati balansiranije mjere koje pomažu svim roditeljima, a ne smo određenim skupinama s većim brojem djece", rekla je Daniela Drandić iz udruge RODA za Hinu.

Drandić: Mjera nije postigla ciljeve

Udruga je i prije izražavala nezadovoljstvo mjerom roditelj-odgojitelj, a nakon sudske odluke Drandić ističe kako im komentar ostaje isti - politika koja je donesena prije nekoliko godina nije postigla ciljeve koje je zacrtala, a to je povećanje nataliteta.

"Važno je da svaka jedinica lokalne samouprave ima dovoljan broj vrtića koji je potreban da se kvalitetno zbrinu sva djeca. Jako puno jedinica lokalne samouprave ima problema s time, a u ovom konkretnom slučaju, zbog toga što se prema manjem broju ljudi išlo s populističkom mjerom, jedan veći broj vrtića se nije uspio napraviti", ocijenila je.

Drandić je dodala kako je nezahvalno govoriti o samo jednom gradu kada roditelji diljem Hrvatske imaju različite uvjete i mogućnosti koje se tiču dostupnosti, kvalitete i cijene jaslica i vrtića, a problem iziskuje puno dublje rješavanje od toga da se samo prebacuje na jedinice lokalne samouprave.

"Ova priča se jako ispolitizirala. Roditelji u cijeloj Hrvatskoj su suočeni s problemima da nemaju vrtiće, da im je teško uskladiti poslovni i privatni život i to jednostavno nisu problemi koji se mogu na brzaka rješavati s populističkim mjerama", poručila je.

Nađ: Mjera je štetna i nepravedna, ishod presude mogao je biti izbjegnut

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi na Facebooku je komentirao odluku suda poručivši kako je zagrebački gradonačelnik Tomašević "dokazao nesposobnost, populističke udruge štetnost, a sudstvo manipulativnost".

Napisao je kako je mjera neupitno štetna za grad i korisnike, ali i duboko nepravedna te kako je iz presude očito da je mjeru moguće ukinuti, ali da je treba znati ukinuti, odnosno to učiniti na ispravan način. 

Ocijenio je kako je ishod presude mogao biti izbjegnut da je mjera ukinuta postupno i uz konzultacije sa "sposobnim" pravnicima. Izrazio je uvjerenje da će se s vremenom naći način da se ta mjera ukine, ali do tada će građane Zagreba koštati još 500 milijuna kuna godišnje.

Ipak, Tomaševiću je odao priznanje na skupljenoj hrabrosti da mjeru pokuša ukinuti, a istaknuo je i kako Željka Markić i "ekipa" likuju iako sud nije dosudio ono što su tražili - da se mjera tretira kao stečena prava koja se ne mogu ukinuti.

Herman: HDZ pozdravlja pravorijek suda

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman pak je poručio kako pozdravljaju pravorijek suda jer je potvrdio ono na što su od početka upozoravali.

Ocijenio je kako se gradonačelnik neće ispričati građanima, već će za vlastite posrtaje opet "bezočno optuživati sve druge i nastaviti se hvaliti svojim jedinim dosadašnjim 'uspjehom' - jednom prefarbanom klupom". 

Naveo je i kako cilj njegove "družine" nikada nije bio rješavati stvarne probleme, nego pod "lažnim obećanjima o 'komunalnim politikama' zasjesti na vlast i pokušati ideološki transformirati Zagreb, čak i po cijenu njegovoga socijalnog urušavanja".