GUVERNER ILLINOISA

Rod Blagojevich optužen za korupciju

09.12.2008 u 18:04

Bionic
Reading

Guverner američke države Illinois, države čiji je senator bio novoizabrani predsjednik Barack Obama, Rod Blagojevich, uhićen je pod optužbom za korupciju, izvijestio je ured glavnog državnog tužitelja

Guvernera Blagojevicha otpužnica tereti da je pokušao financijski profitirati 'prodajom' mjesta u senatu koje je do sada pripadalo demokratu Baracku Obami, nakon što je Obama 4. studenoga izabran za idućeg američkog predsjednika. Zajedno s Blagojevichem, priveden je i predstojnik njegova ureda John Harris.

Prema FBI-jevom izvješću na 76 stranica, 51-godišnji demokratski guverner uhićen je nakon što su preslušane snimke, čiju je realizaciju odobrio sud i čiji sadržaj otkriva kako je postojala konspiracija o prodaji ili trgovini praznim mjestom u senatu za osobnu korist i/ili korist Blagojevicheve supruge Patti, koja je trebala dobiti mjesto u upravom odboru jedne američke korporacije.

U priopćenju Glavnog američkog državnog tužitelja Patricka J. Fitzgeralda, među ostalim stoji kako ga je osupnula širina korupcijske afere u optužnici.