MUTNA PRODAJA STRUJE

Ročište Sanaderu odgođeno zbog - Prodanovićeve noge!

20.01.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Do sljedećega petka odgođeno je ročište na kojem je Sanader u svojstvu osumnjičenika trebao danas USKOK-ovim istražiteljima dati iskaz u istrazi o jeftinoj prodaji struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za više od 600 milijuna kuna

'Kolega Čedo Prodanović vodi ovaj slučaj, a on ima nekih problema s nogom i danas nije mogao doći pa smo odgodili ročište za sljedeći petak', kazao je Goran Suić, jedan od Sanaderovih odvjetnika, nakon što je zajedno s bivšim premijerom, koji

je inače zadužen za 'probleme s nogama', no danas je došao bez štake, a koji nije želio davati izjave, u USKOK-u proveo gotovo sat vremena. Ni Suić nije bio raspoložen za druge izjave, nego je samo poručio da su 'spremni za obranu'.

Inače, istragu se u ovom slučaju vodi od svibnja 2011, a nedavno je proširena na Sanadera, koji se sumnjiči da je bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka poticao na zloupotrebe položaja, odnosno sklapanje ugovora o prodaji struje koji nisu bili povoljni za HEP. Pritom, mediji nagađaju da bi svjedok protiv Sanadera mogao biti upravo Mravak nakon što bi USKOK u toj aferi odustao od njegovog progona.

USKOK je, podsjetimo, ovih dana odustao od istrage u ovom slučaju protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, koji je početkom prošle godine u USKOK-u govorio istražiteljima oko 35 sati o muljažama s jeftinom preprodajom struje te je svoje svjedočenje potkrijepio i konkretnim materijalnim dokazima, među kojima je bila i njegova bilješka koju je napisao u vrijeme sastavljanja spornog ugovora jer mu je navodno cijela priča bila prilično sumnjiva pa zbog toga nije želio sudjelovati u svemu.

Problematični (s)udovi

Zbog operacije koljena, ali onoga suca Ivana Turudića, odgođen je do 23. veljače i drugi sudski postupak protiv Sanadera. Riječ je o slučaju u kojemu ga se tereti za ratno profiterstvo, odnosno primanje mita od Hypo banke, te za primanje mita od čelnika MOL-a.

Turudić je, podsjetimo, odlučio konačno otputovati u Austriju na operaciju, nakon samo dvije godine odgađanja.

Valja podsjetiti i da je USKOK početkom godine odustao od terećenja Polančeca za udruživanje u kriminalnu skupinu s bivšim čelnicima HEP-a i TLM-a Mravkom i Ivanom Koštanom, a prije koji dan i od sumnjičenja da je lobirao da bi se HEP-u zbog pretrpljene štete dodijelile državne dionice Janafa vrijedne 145 milijuna kuna.

Prije koji dan mediji su također, pozivajući se na neslužbene informacije, počeli pisati da bi sljedeći tjedan Sanader mogao biti optužen upravo u tom slučaju, nakon što je prije desetak dana proširena istraga na njega, pa je bivši premijer trebao danas iznositi obranu pred istražiteljima USKOK-a.

U međuvremenu, pojavila se i priča da se u aferi HEP - Aluminij u središtu USKOK-ova interesa našla i tvrtka Debis International Trading, ugašena tvrtka-kći velikoga njemačkog proizvođača automobila Daimlera, koja je godinama poslovala s mostarskom tvornicom. Prema pisanju medija, postoji mogućnost da za uzimanje mita od njih bude optužen čak i Sanader. Prema jednoj verziji, riječ je o 1,5 milijuna, dok druga govori da je u igri bilo 2,5 milijuna eura. Poznato je, naime, da su u Daimleru prethodno već priznali davanje mita od 4,1 milijun eura za nabavu vatrogasnih vozila u Hrvatskoj, premda se ni nakon gotovo dvije godine istrage još nije doznalo tko ga je uzeo.

Međutim, tužitelji zasad terete Sanadera jedino za poticanje Mravka na zlouporabe položaja. Osim toga, podsjetimo, Sanader je s nekoliko bivših HDZ-ovih stranačkih dužnosnika i strankom optužen za nezakonito izvlačenje novca iz državnih institucija i javnih tvrtki te punjenje HDZ-ovog crnog fonda s ukupno 46,6 milijuna kuna. Bivšem HDZ-ovom premijeru sudi se i zbog ratnog profiterstva, kako je okarakterizirano njegovo navodno uzimanje provizije od Hypo banke, te je optužen za uzimanje mita od čelnika MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava nad Inom.