izvlačenje novca iz dinama

Ročište o izručenju Mamića 23. srpnja

19.07.2019 u 16:36

Bionic
Reading

Ročište pred Sudom Bosne i Hercegovine na kojemu će se razmatrati zahtjev hrvatskog ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića održat će se 23. srpnja, objavio je sud u petak

Ročište će se održati pred sucem Mirsadom Strikom a zakazano je za idući utorak u 13 sati, stoji na mrežnim stranicama suda.

Hrvatska od Bosne i Hercegovine traži izručenje Mamića po drugoj optužnici koja je protiv njega podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku i potvrđena u svibnu kada mu je zbog toga određena i mjera pritvora.

Mamića i još šest okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna. Optužnica se odosi na Mamićevog sina Maria, brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića te na poduzetnicke Sandra Stipančića i Igoar Krotu te menadžera Nikkyja Artura Vuksana.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinam i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

Sud BiH je u lipnju razmatrao zahtjev da se Mamiću odredi pritvor u toj zemlji do konačne odluke o tome hoće li biti izručen Hrvatskoj no na kraju su mu samo nametnute mjere zabrane putovanja izvan zemlje uz obvezu javljanja policijskoj postaji u Čitluku.