SLOVENCI PRED REFERENDUMOM

Robijaš nam blokira put u NATO

Bionic
Reading

Slovenac Andrej Šiško, nekadašnji vođa mariborskih navijača Viola, čovjek koji je osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja ubojstva, sada član Stranke slovenskega naroda iz Maribora, uzeo je dopust u zatvoru Rogozi da bi u petak navečer došao na pregovore najvišeg tijela svoje stranke sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom o zaustavljanju raspisivanja referenduma o ulasku Hrvatske u NATO

Šiško i društvo okupljeno oko njega dali su slovenskom premijeru košaricu i rekli da nastavljaju prikupljanje 40 tisuća potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma. Koliko je Šiško utjecajan u Stranci slovenskega naroda, najbolje potvrđuje to što je na prošlim parlamentarnim izborima bio kandidat stranke za ulazak u parlament. Ali, na izbore nije izišao jer ga je policija uhitila u televizijskom studiju tijekom njegove kampanje, dok se obraćao biračima. Šiško je htio u parlament, a završio je u zatvoru jer je dugo vremena izbjegavao sudski poziv, piše Večernji list

Sudilo mu se prije nekoliko godina zajedno sa nacionalistom Zmagom Jelinčičem zbog starog slučaja podmetanja eksplozivne naprave pod automobil. Zmago se izvukao i oslobođen je optužbe, a Šiško je proglašen krivim. Prije nego što je premijer Pahor došao u mariborski hotel Bentava, gdje se okupilo najviše tijelo Stranke slovenskega naroda, robijaš Andrej Šiško je novinarima objašnjavao zašto su on i njegova stranka protiv ulaska Hrvatske u NATO.

- Hrvatska ne može biti u Europskoj uniji i NATO-u dok god pod okupacijom drži slovenski teritorij - tvrdi Šiško, ali i gotovo svi ostali članovi najvišeg tijela te stranke, od dodanašnjeg predsjednika stranke Zdenka Vinkova Vincenca do njegova zamjenika i sadašnjeg vršitelja dužnosti predsjednika 27-godišnjeg Lovre Škrinjariča.

Stranka slovenskega naroda, koja ima sjedište u Mariboru, ima jedva tri tisuće članova. Čelnici se hvale tom brojkom, ali bolji poznavatelji političkih prilika u Sloveniji kažu da je prenapuhana. Stranka nema nijednog poslanika ni u jednoj skupštini, od najniže u općinama pa do slovenskog parlamenta. Šiško koji je ušao u kampanju za parlament umjesto u zastupničkoj klupi završio je u zatvoru.

Stranka slovenskega naroda je bez predsjednika, jer je Zdenko Vinkov Vincence odstupio s tog mjesta jer se nije složio s vrhom stranke da nastavi prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Trenutačno ulogu vršitelja dužnosti predsjedajućega obnaša potpredsjednik SSN-a Lovro Škrinjarič.

- Mi nismo nacionalisti, nego obični slovenski domoljubi koji smatraju da je Hrvatska okupirala slovenski teritorij i more. Nemamo ništa protiv Hrvatske i hrvatskoga naroda, ali tražimo ono što je naše - kaže Škrinjarič.

Čelnici Stranke slovenskega naroda kažu da imaju 40-ak odbora širom Slovenije i da su nasljednici nekadašnjeg SND-a koji je početkom devedestih u parlamentu imao 12 zastupnika. Vjeruju da će uspjeti prikupiti 40 tisuća potpisa u sljedećih mjesec dana potrebnih za raspisivanje referenduma, jer kažu da je za SND, čijim se nasljednikom smatraju, nekad glasovalo sto tisuća Slovenaca. Njima treba manje od pola tih glasova da osramote Sloveniju i zaustave Hrvatsku.

SSN nema nikakvu političku moć i značenje u Sloveniji, a komadić trenutačne slave i medijske pozornosti mogu zahvaliti Hrvatskoj i njenom naporu da postane punopravna članica NATO-a i maloj rupi u slovenskom ustavu koji im je omogućio da samo s dvije i pol tisuće potpisa mogu krenuti u akciju raspisivanja referenduma.