BORBA ZA STADION

RNK Split u raljama politike

04.06.2010 u 16:45

Bionic
Reading

Grupa navijača novog splitskog prvoligaša RNK Split koja sebe naziva Crvenim đavolima prosvjedovala je danas protiv gradskih vlasti jer, po njihovom mišljenju, opstruiraju mogućnost da se utakmice Prve lige igraju na stadionu u vlasništvu kluba

Taj prosvjed fanova novog prvoligaša je zapravo nastavak sukoba na relaciji RNK Split - Grad Split oko vlasništva nad vrijednim nekretninama kluba. Podsjetimo da su taj klub unatrag nekoliko godina od stečaja spasili braća Jozo i Slaven Žužul, vlasnici javnosti dobro poznate građevinske tvrtke Skladgradnja


Grad Split je poveo pravnu bitku za osporavanje prava RNK Split na nekretnine u posjedu kluba, a riječ je o stadionu sa suterenom i nekretnini na zapadnoj obali splitske gradske luke kraj hotela Marjan Hilton, tvrdeći da oni nisu pravni sljednik RNK Split. Dugogodišnji spor je nedavno zaključen na način da je Županijski sud u Splitu 25. svibnja donio rješenje po kojem je Radničko sportsko društvo Split i dalje uknjiženo kao vlasnik atraktivnog terena u Parku mladeži i nekretnina Radničkog nogometnog kluba Split.

Uprava kluba RNK Split sada želi stadion pripremiti za prve nogometne utakmice u najvišem rangu takmičenja i za licencu HNS-a je neophodno izvršiti adaptaciju stadiona, pa se od gradskih vlasti očekuje pravovremeno izdavanje potrebnih dozvola za te radove. Uprava i navijači žele za dva mjeseca igrati utakmice na svom stadionu, a ne na Poljudu. Odluka Županijskog suda od 25. svibnja je i finalni dokaz da je stadion RNK Split formalno-pravno njihovo vlasništvo i očekuju, nakon potrebnih preinaka, licencu od HNS-a za igranje na svom stadionu. Braća Žužul, uz borbu za opstanak u najvišem rangu natjecanja, igranje na svom stadionu ističu kao primarni sportski cilj kluba.

Hoće li to glatko ići uz sadašnju gradsku upravu u kojoj glavnu riječ vodi Željko Kerum koji je svojevremeno pokušao biti vlasnik tog kluba, ali su ga braća Žužul preduhitrili, doznat će se vrlo skoro. Ako imamo u vidu dosadašnje ponašanje splitskog gradonačelnika, koji se kroz svoju funkciju zapravo bori za interes svoje tvrtke, RNK Split će imati poteškoća da realizira svoje ambicije. Treba i napomenuti da su nekretnine kluba u susjedstvu s najvažnijom objektima Kerumovog poslovnog carstva, PC Joker i hotela Marjan Hilton.