KINESKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA:

Rješenje sirijske krize mora naći njezin narod

17.09.2012 u 17:45

Bionic
Reading

Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi rekao je u ponedjeljak predstavniku sirijske oporbene skupine da političko rješenje krize u Siriji mora postići njezin narod i ponovio je kinesko protivljenje intervenciji izvana

Kina se trudi pokazati da ne zauzima strane u Siriji i pozvala je tamošnju vladu da razgovara s oporbom i poduzme korake kako bi ispunila zahtjeve za političkom promjenom. Također je priopćila da se treba uspostaviti prijelazna vlada.

Yang je rekao Hasanu Abdul-Azimu, glavnom koordinatoru sirijskog Nacionalnog koordinacijskog odbora za demokratsku promjenu, da se 'trenutačna situacija u Siriji pogoršava, ali primjena sile neće riješiti problem...'.

'Težnje i izbor sirijskog naroda treba u potpunosti poštivati, a politički proces tranzicije mora voditi sirijski narod i on ne može biti nametnut izvana', istaknuo je kineski ministar.

Yang je pozvao sve strane u Siriji da surađuju u posredničkim naporima međunarodnog izaslanika Lakhdara Brahimija i ponovio je stajalište Pekinga kojim se odbacuju svi oblici nasilja.