Sljedeća velika stvar

Rješenja koja donose rezultate

20.03.2013 u 12:42

Bionic
Reading

Jedan od najvažnijih segmenata novih Liquid aplikacija jest uloga koju će one igrati za OTT igrače. Naime, dostava videozapisa visoke kvalitete kao i aplikacije nove generacije ponudit će dosad nezamislivo iskustvo korisnicima, pa će i pružatelji usluga potražiti zajednički jezik sa operaterima

Dolazite na posao, ulazite u ured i na zaslonu vašeg uređaja u tren oka pokazuju se najnovije informacije koje svakog jutra želite na zaslonu vašeg tableta ili mobilnog telefona. Takvo prepoznavanje moguće je uz korištenje pametnih baznih stanica Nokia Siemens Networksa koje zahvaljujući Liquid aplikacijama prate navike korisnika i podižu zadovoljstvo korisnika, onaj poseban feeling da vas mreža 'voli i razumije'.

Smjestila se tu i poslovna primjena takvih Liquid aplikacija jer shopping centri, mjesta gdje se okuplja velik broj ljudi idealni su za sinergiju marketinško-telekomunikacijskih rješenja kada se korisnicima prema njihovim osobnim željama mogu oglasiti popusti u dućanima, restoranima, nove ponude prilagođene baš njihovim željama.

Ova inovativna mrežna tehnologija operaterima će omogućiti da svakome korisniku ponaosob pruži posve jedinstveno i personalizirano iskustvo mobilnoga interneta. Za razliku od klasičnih baznih stanica, servisno-svjesne bazne stanice inteligentno prate zahtjeve korisnika i njima prilagođavaju vlastite resurse.

Liquid aplikacije pretvaraju bazne stanice u male izdvojene 'računalne oblake' koji znaju što korisnici najčešće rade i koriste i prilagođavaju sadržaj.

Jer dok su u 2012. korisnici prosječno svakog mjeseca trošili oko 500 MB podatkovnog prometa, ove godine očekuje se da mjesečna potrošnja na zrelim tržištima dosegne 1 GB mjesečno, a u samo nekoliko godina i i 1 GB dnevno.

Novi poslovni modeli

Robert McManus, marketinški menadžer Liquid Appsa, vidi budućnost ovoga koncepta u personaliziranim oglasima u svim trgovinama po mjeri svakoga kupca. Štoviše, industrija mobilnih aplikacija i igrači u 'over-the-top' video segmentu bili bi spremni platiti više, tvrdi Mc Manus, kada bi imali opciju pohranjivanja ovakvih - marketinški vrijednih - podataka u baznim stanicama. S korisničke strane primat ćemo sasvim nove informacije uz stvarno i personalizirano mobilno iskustvo na dlanu, no za telekome to će značiti novi iskorak prema profitabilnosti.

Iz Nokia Siemens Nwtworksa pojašnjavaju da se Liquid Net aplikacije zasnivaju na Radio Applications Cloud Server (RACS) tehnologiji. Osim što će omogućiti distribuciju najrazličitijih sadržaja krajnjem mobilnom korisniku, time će se rasteretiti ostatak mobilne mreže jer podaci koji se najčešće koriste neće biti potrebno povlačiti s nekog drugog dijela mreže.

Laički rečeno, ova tehnologija tvori 'lokalni oblak', koji omogućuje pohranu do 400 GB podataka uz pristup mrežnim resursima i informacijama sa bazne stanice. Tako ove 'pametne' bazne stanice mogu ocijeniti kvalitetu radio signala između sebe i korisnika te držati podatke (poput videozapisa) u vlastitome međuspremniku. Mrežne tražilice mogu tražiti podatke bazirane na lokaciji svake bazne stanice.

Prepletanje fiksnog i mobilnog

Inovacije NSN-a omogućuju operaterima da upravljaju vlastitim mrežnim resursima, korisnicima osiguraju najvišu razinu usluge, te pri tom zadrže ili povećaju profitabilnost, a tu si i male mobilne i Wi-Fi bazne stanice omogućit će povećanje kapacitete na malim i uskim područjima, a Smart Wi-Fi rješenje – ujedinjavanje resursa mobilnih i Wi-Fi mreža.

Smart Wi-Fi se sastoji od četiri elementa koji objedinjuju mobilne i Wi-Fi usluge u Heterogenu Mrežu (HetNet) čijim kapacitetom upravlja operater. Primjenom Smart Wi-Fi rješenja operateri će biti u prilici u trenutku odabrati najbolju bežičnu tehnologiju koja će korisnicima osigurati najbolje mobilno broadband iskustvo. Obzirom da današnji pametni telefoni i tablet računala dolaze s podrškom za rad u mobilnim i Wi-Fi mrežama, kombinacija dvaju pristupa donijeti će uštede i korisnicima i operaterima.

Dramatičan rast podatkovnog prometa zahtijeva od operatera postavljanje malih baznih stanica kao komplementarne sustave velikim vanjskim baznim stanicama, a tu su i Micro i Pico bazne stanice za LTE i Wi-Fi mreže koje omogućuju veću propusnu moć na vrlo malim, uskim i frekventnim područjima. Uz njih, NSN nudi nove HSPA+ i LTE Femtocells namijenjene tvrtkama i zatvorenim javnim prostorima.

Nova rješenja dio su sveobuhvatnog NSN-ovog proizvodnog portfelja i Liquid Net koncepta koji omogućuje iskorištavanje punog potencijala mrežnih resursa odnosno smanjenje ulaganja i do 80 posto, te potrošnju električne energije za čak 65 posto.