studija

Rizik od krvnih ugrušaka i kod pacijenata koji su imali blage ili umjerene simptome covida

13.10.2021 u 15:19

Bionic
Reading

Europska studija otkrila je povećan rizik od po život opasnih krvnih ugrušaka poznatih kao venska tromboembolija (VTE) u pacijenata koji nisu bili kritično bolesni od koronavirusne bolesti

Rizik od stvaranja krvnih ugrušaka prethodno je bio povezan s teškim covidom-19.

Znanstvenici su pratili 2292 pacijenta koji su došli u bolničke hitne prijeme s blagim ili umjerenim simptomima covida-19, ali bez VTE-a.

Četiri tjedna kasnije, VTE se razvio u otprilike 1 na svakih 200 lakše bolesnih pacijenata koji nisu bili hospitalizirani i gotovo 5 na svakih 200 umjereno bolesnih pacijenata, izvijestili su znanstvenici u Thrombosis Research.

Zaključili su da liječnici koji se brinu o blago i umjereno bolesnim pacijentima s covidom-19 moraju biti svjesni tih rizika, "osobito u pacijenata s umjerenimc ovidom-19 koji zahtijevaju hospitalizaciju".

Američki su, pak, znanstvenici utvrdili da je kod hospitaliziranih, umjereno bolesnih pacijenata s covidom-19, koji imaju visoku razinu proteina d-dimera u krvi što ukazuje na veći rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka od prosjeka, liječenje visokim dozama niskomolekularnog heparina (LMWH) ) značajno smanjilo izglede za stvaranje ugrušaka i smrt, prema podacima iz kliničkog ispitivanja.

Učestalost venske tromboembolije (VTE) ili smrti bila je 28,7 posto u skupini s visokim dozama, u usporedbi s 41,9 posto u bolesnika koji su primali standardnu ​​dozu.

Nakon što su uzeli u obzir različite čimbenike rizika pacijenata, to je bilo smanjenje rizika za 32 posto s visokim dozama heparina, naveli su znanstvenici u radu objavljenom u JAMA Internal Medicine.

Znanstvenici su rekli da su pokrenuli istraživanje "jer smo vidjeli kako pacijenti dobivaju krvne ugruške i umiru pred nama dok su bili na standardnim dozama preventivnog heparina", prema voditelju studije dr. Alex Spyropoulos s Instituta za medicinska istraživanja Feinstein u New Yorku

"Uspjeli smo dokazati ... da razine d-dimera najmanje četiri puta veće od gornje granice normale mogu predvidjeti vrlo rizičnu skupinu hospitaliziranih pacijenata s covidom-19 i davanje terapijskih doza heparina kod ovih pacijenata djeluje ", rekao je Spyropoulos.

"Ovo sada mijenja praksu."