najnovije istraživanje

Rizik od koronavirusa 45 posto je veći kod onih koji imaju krvnu grupu A

26.06.2020 u 08:35

Bionic
Reading

Istraživači, predvođeni dr. Andreom Frankeom molekularnim genetičarem sa Sveučilišta u Kielu u Njemačkoj i dr. Tomom Karlsenom iz bolnice Sveučilišta u Oslu u Norveškoj, također su pronašli vezu između težine bolesti COVID-19 i krvne grupe

Usporedbom DNK materijala oboljelih s uzorcima krvi zdravih osoba utvrđeno je, kako je dvostruko veća vjerojatnost da će zaraženi s krvnom grupom A završiti na respiratoru u odnosu na zaraženog s krvnom grupom 0. Grupe B i AB su negdje između.

U ovoj studiji koja je provedena u sedam talijanskih i španjolskih bolnica znanstvenicima je pošlo za rukom izdvojiti gen koji je odgovoran za raznolikost u krvnim grupama, piše Slobodna Dalmacija.

Uspjeli su povezati varijacije u dvije točke ljudskog genoma s povećanim rizikom zatajenja disanja kod pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Jedna od točaka koju su uočili odnosi se na gen koji određuje našu krvnu grupu. Taj se gen pokazao jednim od samo dva mjesta u ljudskom genomu koji uzrokuje prirođenu sklonost razvoju teškog oblika bolesti COVID-19. Za krvnu grupu A, utvrdili su, veći je oko 45 posto, a za krvnu grupu 0 manji je oko 35 posto u odnosu na ostale grupe.

U Hrvatskoj je upravo najraširenija krvna grupa A koju ima 42 posto stanovništva, 34 posto ima nulu, 18 posto B, a šest posto AB.