IZNENAĐENJE U PLIĆAKU

Rijetka morska grdosija kod Rijeke

31.08.2010 u 09:20

Bionic
Reading

Izuzetno rijetka riba, veliki bucanj težak stotinjak kila primijećen je u plićaku kraj kontejnerskog terminala na Pećinama u Rijeci

Rijetku ribu, tj. njezinu peraju koja izgleda poput one morskog psa primijetio je Marin Kirinčić, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. 'Moram paziti da ne zvuči kao one ribičke priče, no ovaj je primjerak imao oko stotinjak kila i recimo metar dužine. Radi se o ribi koja izuzetno rijetko zalazi u tako plitko more, a na Jadranu je primijete možda jedanput na godinu i to uvijek u dubokom moru', rekao je Kirinčić za Novi list.

Bucanj može težiti i do dvije tone i narasti do četiri metra, pa se ovdje radi o jednom manjem primjerku vrste. 'Bila je zaista plitko, tako da joj je peraja u jednom trenutku virila iznad površine. Ne vjerujem da ju je netko ulovio pa pustio, niti da je došla za brodicom ili takvo što. To je inače riba koja zna doći na koraljne grebene gdje drugi organizmi skidaju parazite s nje, a često zna izaći i na površinu da ptice pojedu parazite. Tko zna, možda se u plićaku trlja u stijene pa skida parazite', nagađao je Kirinčić.