BOLJI SISTEMI NAPLATE

Rijeka najbolja u skupljanju smeća

19.09.2010 u 11:25

Bionic
Reading

U usporedbi s drugim velikim gradovima, dobrobiti novog načina naplate odvoza smeća, po volumenu ili kilaži umjesto po kvadraturi stana, najviše se očituju u Rijeci. Tportal je prikupio podatke o izdvojenom korisnom otpadu u Rijeci, Splitu i Osijeku

U roku od tri godine, riječka Čistoća uspjela je gotovo udeseterostručiti količinu skupljenog starog papira, a širenjem sakupljačke mreže planiraju dodatno smanjiti odlaganje papira na deponij. Uspon je krenuo 2006. sa 340 tona, već 2008. prikupljeno je četiri puta više, a lani čak 2.881 tona.

Skupljaju i troslojni tetrapak

Voditeljica tehničke službe u Čistoće Marina Babić-Brusić procjenjuje da će ove godine od oko 190 tisuća stanovnika za reciklažu prikupiti 3.000 tona starog papira za reciklažu. Osim običnog papira i kartona, u Rijeci prikupljaju i problematičan tetrapak. Ove godine prikupit će 40 tona tetrapaka, a to je gotovo tri puta više nego lani. 'Ambalaža od tetrapaka vrlo se teško reciklira, jer se sastoji od tri sloja, kartona, aluminija i najlona. Zato smo rekli: hajdemo ga odvojeno prikupiti i čistog predati na reciklažu', ispričala je tportalu Babić-Brusić.

Kontejneri za tetrapak od lani ravnopravno stoje zajedno sa spremnicima za papir i staklo na 200 eko otoka. U Rijeci samo za papir postavljeno je 500 spremnika za stari papir, po dva na svakom eko otoku i samostalno. Od prikupljanja PET ambalaže odustali su nakon uvođenja povratne naknade od 50 lipa koja je ukinula naviku građana da boce nemarno razbacuju.

Drveni otpad na splitskom Karepovcu

Splitska Čistoća otpada rješava približan broj stanovnika kao i Rijeka, oko 75 tisuća kućanstava, tri i pol tisuće poduzeća i tri tisuće obrtnika, ali manje izdvaja korisnog otpada. Lani je prikupljeno 650 tona papira, a ove godine planira se povećanje do 800 tona, što je u istoj godini za više od tri puta manje nego u Rijeci. Direktor Stjepan Ivčević najavljuje da će sljedeće godine također postaviti kontejnere za tetrapak i staklo i tako povećati eko otoke na kojima se sada nalazi 200 plavih za papir i 200 žutih za plastiku osim PET-a. 'Ovaj koristan otpad preuzimaju koncesionari – baliranu plastiku Eko Velebit, elektrootpad Flora vtc, ali na Karepovcu nama su gorući problem drveni i građevinski otpad.'

U Splitu ne postoji lokacija predviđena za građevinski otpad koji je izuzetno težak za manipuliranje i recikliranje. Otpadno drvo je doslovce gorući problem, jer nitko ne može zamisliti posljedice ako se zapali, a požar zahvati ostalo smeće. Dnevno tamo završi 330 tona otpada, godišnje 130 tisuća tona. Splitskog smeća od 60-ih godina odlagano je 53 posto, a ostalo je iz okolnih 18 općina. 'Karepovac je počeo kao ogromna rupa da bi danas došli do nebodera od 15 katova', upozorava Ivčević.

Osječki Unikom mjesečno skupi samo 20 tona papira

Iako Osijek ima gotovo dvostruko manje stanovnika nego primorska regionalna središta, pa je teško uspoređivati, količine izdvojenog papira u slavonskoj metropoli ostaju premale. Kako nam je rekla Tatjana Elez iz tog gradskog poduzeća, u srpnju komunalno poduzeće Unikom skupilo je 20 tona papira, a u lipnju samo 12 tona. Mjesec ranije samo šest tona, što je dokaz da cijele ove godine bilježe udvostručenje količina starog papira. Ali kada bi se količina uspješnijeg mjeseca pomnožila sa 12, ispada da na kraju ove godine Osječani neće izdvojiti starog papira ni koliko su Riječani uspjeli 2006, na početku svog uspona na putu reciklaže. Nažalost, netočan je članak Glasa Slavonije od nekidan u kojem se tvrdi da je Unikom prikupio 20 tisuća tona u samom jednom mjesecu. Tisuće tona, iznesene netočno osokolile su Osječane, iako je stvarnost vrlo drukčija.

Inače, u gradu je postavljeno oko 85 eko otoka sa 290 kontejnera za papir, staklo, plastiku i metal. Kada su postavljani 1994. eko otoka bilo je na 111 mjesta, ali s vremenom njihovom ispravnošću pozabavili su se vandali paleći plastiku i trgajući drvene daske na kojima su postavljeni spremnici.

Kreću s biootpadom

Osječka novina jest skupljanje bio otpada koji građani mogu ostaviti ispred kuća, a unikomovci će ih besplatno odnijeti u dane predviđene rasporedom. Odvajajući staklo, papir, metal i PET, i na kraju zeleni otpad, značajno se može smanjiti količina otpada u kanti za deponij. Osim smanjenja pritiska na odlagalište, korisne sirovine za industriju, dodatne zarade komunalnim poduzećima, građani si time smanjuju troškove odvoza smeća. Jer kao u Splitu i Rijeci, i u Osijeku izmjene Zakona o otpadu početkom godine promijenile su način naplate, pa je sada važno jedino kolika je kanta.

Zagrebačka je novina postavljanje nekoliko tisuća novih kontejnera za koristan otpad, što smo neslužbeno saznali u zagrebačkoj Čistoći. Unazad desetak godina, u glavnom gradu postavljeno je oko šest tisuća spremnika za odvojeno skupljanje papira, stakla i plastike i k tome radi sedam reciklažnih dvorišta s odvajanjem petnaest vrsta otpada - papir, karton, plastika, staklena i metalna ambalaža, ravno staklo, limenke, stiropor, stare baterije, PET boce, PE foliju, zeleni otpad, auto-gume bez naplataka (do četiri komada), krupni otpad i elektronički otpad, a od studenog 2009. i građevinski otpad. Do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti podatke o količinama primjerice papira koje zagrebačka Čistoća godišnje prikupi.