loše upravljanje krizom

Riječki liječnik oštro kritizirao Beroša: Dopustio je da politika ucjenjuje struku

06.08.2020 u 10:07

Bionic
Reading

Predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za Primorsko-goransku županiju Leonardo Bressan iznio je oštre kritike na račun ministra zdravstva Vilija Beroša i načina rada Stožera civilne zaštite, za koji kaže da ga je u nekim trenucima vodila politika

Leonardo Bressan, koji je liječnik obiteljske medicine u Rijeci, za N1 televiziju je demantirao tvrdnje ministra zdravstva Vilija Beroša da se obiteljski i privatni liječnici nisu dobro pripremili za koronakrizu.

'Uspjeli smo filtrirati 90 posto opasnosti za bolnički sustav. Bolnice su smanjile u jeku epidemije obim posla za 70 posto, 50 posto liječnika je znalo biti u smjenama doma, nisu ništa radili, mi nikad nismo prestali raditi, znali smo biti u smjenama od doma. Obim posla povećali smo na 110-115 posto, prekoračili smo ljudske mogućnosti i ne znamo dokad ćemo moći, to bi i ministar trebao znati', rekao je Bressan.

Smatra kako je problem bio u lošem upravljanju kriznom situacijom od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite.

'U nas se politika nije petljala u organizaciju zdravstvenog dijela sustava i imali smo dobre rezultate. Nećete vidjeti da se epidemiolozi u Primorsko-goranskoj županiji posebno žale. Uspjeli smo iskontrolirati sve, u realnom vremenu', naglašava ovaj liječnik, koji smatra da ministar Beroš nije položio ispit u svim dijelovima.

  • +8
Nacionalni Stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

'Da. Dopustio je da politika uvjetuje i ucjenjuje neke stvari koje su bile politički oportune u nekom trenutku. Očekujem da Beroš ne dira u primarnu koja je na staklenim nogama, dosegnuli smo limit ljudske izdržljivosti. Ako bude dirao, urušit će se sustav', kaže Bressan i dodaje kako je problem u HZZO-u, koji je veći dio administrativnog posla prebacio u ordinacije.

'Mi moramo brojati trakice, udaljenost, tko je napunio 18 godina, to oduzima prosječno dva sata dnevno. HZZO ne želi objaviti podatke o našem radu iz kojih bi se vidjelo da prosječno ordinacija obiteljske medicine obavi 67 poziva. U tom trenutku nema pregleda, nema administracije', zaključio je KoHOM-a za Primorsko-goransku županiju.