štetni spojevi u zraku

Riječki HDZ: Prikrivali se nalazi o trovanju radnika u Marišćini

21.07.2020 u 13:20

Bionic
Reading

Riječki HDZ poručio je u utorak da je nužno ispitati postoji li kaznena odgovornost mjerodavnih osoba za upravljanje Županijskim centrom za odlaganje otpada Marišćinom zbog sumnje da su se prikrivali nalazi o trovanju radnika zbog vrijednosti štetnih spojeva u zraku

HDZ-ova općinska vijećnica u Viškovu Marina Tomić Pujić upitala je na konferenciji za novinare u Rijeci hoće li to vijeće i sad, nakon utvrđenog trovanja radnika, odugovlačiti s donošenjem akcijskog plana u zakonskom roku od 18 mjeseci, kao što je činilo nakon znatnog povećanja vrijednosti sumporovodika u zraku 2018. godine.

Upravi tvrtke Ekoplus, koja upravlja Županijskim centrom za odlaganje otpada Marišćinom, nije u interesu zatvaranje tog centra te se postavlja pitanje je li prikrivanje informacija o trovanju radnika kazneno djelo prevare u gospodarskom poslovanju, rekla je Tomić Pujić.

Upitala se i jesu li suvlasnici tog centra, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Općina Viškovo i Komunalno društvo "Čistoća" i prije znali za trovanja radnika te izostankom reakcija sudjelovali u njihovu zataškavanju.

Naime, kako je rekao HDZ-ov vijećnik u primorsko-goranskoj Županijskoj skupštini Dinko Beaković, ta je politička stranka u lipnju javno iznijela informacije o trovanju radnika centra, uz utvrđenu količinu žive u krvi i tri puta veću od normalne vrijednosti. Trovanje je dosad otkriveno u četiri radnika, upozorio je, dodajući da je Ekoplus, na zahtjev inspekcija zaštite na radu, naručio ispitivanje vrijednosti štetnih spojeva u zraku u Marišćini.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije utvrdio je da neki štetni spojevi prelaze razinu dopuštenog čak 80 do 100 puta, a dokument o tim nalazima je zatajen, rekao je.

Jesu li osnivači, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Općina Viškovo i Komunalno društvo "Čistoća" znali za taj dokument i sudjelovali u prikrivanju zločina, upitao se Beaković. Njihova dužnost, istaknuo je, bila je privremeno zatvoriti centar.

Inače, Primorsko-goranska Županijska skupština 16. srpnja jednoglasno je obvezala županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) da načini ekološku studiju utjecaja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine na zdravlje mještana Marčelja i okolice.