VIJEĆE EUROPE

Riječi majka i otac su seksističke!

03.09.2010 u 11:44

Bionic
Reading

Vijeće Europe, parlamentarno tijelo koje čini 47 europskih država, među kojima je i Hrvatska, u zadnje vrijeme se bavi pokušajima borbe protiv diskriminacije žena. Jedan od načina da se to postigne jest korištenje 'neseksističkog govora' u službenim dokumentima i formularima, kako se preporučuje državama članicama

U rezoluciji parlamentarne skupštine Vijeća Europe državama se savjetuje da izbjegavaju promicanje slike žena kao domaćica, kojima je mjesto doma s djecom.

Da je rezolucija mogla biti možda i malo radikalnija, pokazuju prijedlozi švicarske zastupnice Doris Stump, koja je neuspješno pokušala progurati ideju da se žene 'ne smiju više predstavljati kao pasivna i manje vrijedna bića, majke ili seksualni objekti'.

Takva je praksa u Švicarskoj već uvedena, a naročito progresivan pokazao se glavni grad Bern. Tamo se u formularima više ne navode 'majka' i 'otac', nego se spominju 'roditelji' bez rodnih odrednica.

Švicarska vlada je također izdala upute svojim službenicima o rodno pravednim izrazima, u kojima se preporučuje korištenje neutralnih pojmova, pa se tako ne bi trebalo upotrebljavati 'momčad', nego 'tim' ili 'ekipa'.

Iako Vijeće Europe nije, dakle, zabranilo riječ 'majka', to nije zaustavilo tabloide da se zgražaju nad 'europskim birokratima koji žele uništiti naš jezik', kako je to u svojem uobičajenom histeričnom stilu objavio njemački Bild.