REAKCIJE

Richard Holbrooke bio je 'diplomatski div'

14.12.2010 u 12:35

Bionic
Reading

Brojni europski i svjetski političari u utorak su s velikim žaljenjem reagirali na smrt Richarda Holbrookea, tvorca Daytonskog sporazuma i posebnog američkog izaslanika za Pakistan i Afganistan

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u svojoj je reakciji naglasio Holbrookeovu energiju i diplomatske vještine. 'Odajem priznanje njegovoj legendarnoj odlučnosti, stretegijskoj viziji i diplomatskim vještinama', rekao je Rasmussen.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da je Holbrooke bio 'jedan od najboljih i najsjajnijih diplomata njegove generacije'. "On je bio dokaz da američka diplomacija može promijeniti stvari nabolje".

Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije, okupljeni na sastanku u Bruxellesu, izjavili su da je Holbrooke bio 'div diplomacije'. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton nazvala ga je 'prvakom mira i pomirbe', dodavši kako mu je Europa zahvalna za povijesnu ulogu u gradnji mira u BiH.

Njegov suradnik u stvaranju Daytonskog sporazuma, švedski ministar Carl Bildt ponovio je ocjenu britanskog kolege da je Holbrooke bio jedan od najboljih diplomata i 'najžešćih boraca za stvari u koje je vjerovao, i za interese svoje zemlje'. 'Bio je istinski div diplomacije, europski prijatelj i svijet je bez njega manje mjesto', rekao je Bildt.

'Holbrooke je bio apsolutno fantastičan diplomat. Mislim da bi svijet bez njega bio mnogo gore mjesto', rekao je finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb. Francuska ministrica vanjskih poslova Michele Aliot-Marie odala je priznanje 'briljantnom diplomatu i neumornom pregovaraču' Richardu Holbrookeu, posebno istaknuvši njegovu ulogu u stvaranju mira u BiH.

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari izjavio je da Holbrookeovom smrću njegova zemlja 'izgubila prijatelja'. Holbrooke je odigrao 'ključnu ulogu u međunarodnoj diplomaciji pri uspostavi mira u BiH i svladavanju islamističkih militanata u našoj regiji', napisao je u priopćenju Zardari. 'Najveću počast možemo mu odati obnavljanjem našeg angažmana u odbacivanju ekstremizma i uvođenju mira' u regiji, zaključio je pakistanski šef države.

Smrt Richarda Holbrookea je 'gubitak za američki narod', ocijenio je u utorak afganistanski predsjednik Hamid Karzai koji je povremeno bio u zategnutim odnosima s američkim posebnim izvjestiteljem za Pakistan i Afganistan. 'Predsjednik Hamid Karzai smatra smrt Richarda Holbrookea gubitkom za američki narod i žali zbog njegove iznenadne smrti', piše u priopćenju ureda afganistanskog predsjednika.