VLASNIK VIRGINA

Richard Branson kroz koji mjesec zaputit će se u svemir

26.05.2018 u 13:22

Bionic
Reading

Britanski multimilijarder sir Richard Branson trenira za astronauta i uskoro će prvi put poletjeti u svemir, prenosi u subotu BBC

"Govorimo o mjesecima, ne o godinama. Dakle, vrlo je blizu. Pred nama je uzbudljiv period", rekao je Branson.

"Prolazim obuku za astronauta, vježbam u teretani i centrifugi kako bi se moje tijelo moglo nositi s letom u svemir", dodao je.

Šezdesetsedmogodišnji bogataš u svemirska putovanja investira veliki novac od 2004. kada je osnovao tvrtku za svemirski turizam Virgin Galactic.

Branson, tehnološki magnat Elon Musk i osnivač Amazona Jeff Bezos utrkuju se tko će prvi povesti putnike u svemir.

Sir Richard se nada da će biti jedan od prvih svemirskih turista. Kaže da obuka zasad ide dobro, a radi bolje tjelesne sprema igra tenis četiri puta tjedno te planinari i vozi bicikl.

Osnivač Virgina također prolazi naporni trening u centrifugi, simulaciji pritiska kojim je ljudsko tijelo izloženo tijekom leta u svemir. Svi astronauti moraju svladati i trening G sile koji oponaša iskustvo polijetanja i prolaska kroz Zemljinu atmosferu.

Ranije ove godine, Virgin Galactic obavio je pokusni test nadzvučnog putničkog svemirskog broda SpaceShipTwo.

  • +4
Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: JAXA/Akihiro Ikeshita

Bio je to prvi uspješni let nove letjelice Virgina nakon što se prethodni brod raspao nad pustinjom u Kaliforniji. U incidentu 2014. poginuo je jedan, a drugi pilot teško ozlijeđen.