AMERIKA SE PREDOMISLILA

Rice najavila zaokret politike prema UN-u

13.08.2009 u 10:07

Bionic
Reading

Američka administracija radit će s Ujedinjenim narodima na borbi protiv terorizma i drugim velikim svjetskim izazovima, izjavila je u srijedu Condoleezza Rice, američka veleposlanica pri UN-u

Rice je rekla u govoru održanom na newyorkškom Sveučilištu da Washington mora voditi svojim primjerom, priznati svoje pogreške, promijeniti politiku i strategiju kada je to potrebno i ponašati se prema drugima s poštovanjem. Svojim je govorom pokazala jasan zaokret u politici prema UN-u nakon što je prošla administracija zanemarivala to svjetsko tijelo.

'Globalni izazovi s kojima smo suočeni ne mogu se rješavati bez američkog vodstva', kazala je Rice. 'Međutim, iako je američko vodstvo potrebno, ono nije dostatno. Treba nam učinkovita suradnja s nizom prijatelja i partnera'.

Među tim izazovima, nastavila je Rice, su nuklearni programi Irana i Sjeverne Koreje, globalna financijska kriza, ratovi u Iraku i afganistanu, pandemije i globalno zatopljenje.

Predsjednik Barack Obama obećao je novo razdoblje suradnje s Ujedinjenim narodima koje su članovi administracije bivšeg predsjednika Georgea W. Busha često kritizirali i povremeno ismijavali.