(NE)NAMJENSKO TROŠENJE NOVCA

Ribićevih 19 registara protiv optužbi

13.08.2010 u 13:03

Bionic
Reading

Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, s 19 registara dokumentacije na stolu ispred sebe, odbacio je sve optužbe o nenamjenskom trošenju državnog novca koje su nedavno objavljene u Jutarnjem listu

Novinarima je podijelio kopije Sporazuma o naknadi za rad u sindikalnim vijećima, koji su 8. prosinca 1998. u ime sindikata potpisali on te, u ime tadašnjeg ministarstva znanosti i tehnologije, ondašnji zamjenik ministra Nikola Ružinski, a sporazum je sastavni dio kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje.

Ribić je 'pozvao inspekcije i Ministarstvo financija da dođu i provjere sve', dometnuvši da je sindikat 'kao Pruska' - sve bilježe u detalje i precizno te nema s njima 'lako ćemo'. 'Nema tu nikakve tajne jer je sporazum javan i postoji već 19, a ne 12 godina, kako se pisalo, kao što ni sredstva nisu trošena nenamjenski, jer bismo ih onda morali vratiti Vladi', nabrojao je Ribić.

'Sindikalno zemljište nije financirano tim novcem, nego je kupljeno je odgovornim i štedljivim radom, te konzervativnim i niskorizičnim ulaganjima, a o njima i trošenju sindikalnih sredstava ne odlučuje Ribić, nego Upravno vijeće sindikata', istaknuo je.

'Da je novac, kojim država financira rad sindikalnih povjerenika, što prema zakonu trebaju činiti i drugi poslodavci sa sindikalnim povjerenicima u svojim tvrtkama, trošen namjenski, dokaz je dokumentacija u spomenutih 19 registara za 19 godina u kojima u kojima se nalaze sva rješenja o isplatama sindikalnim podružnicama', ustvrdio je.

Kad je pak riječ o dobivenom iznosu, Ribić je kazao da 'sindikat ima 130 podružnica, ukupno 320 sindikalnih povjerenika, a za polovicu njih dobiva se naknada koja se, ovisno o veličini podružnice, mjesečno kreće od dvije do tri tisuće u malima te 20-30 tisuća u velikim podružnicama'.

Odluči li pak Vlada raskinuti taj sporazum, Ribić je poručio da je 'sindikat spreman na njegovo preispitivanje, ali ukidanje ne dolazi u obzir. Ukoliko Vlada to pokuša nasilno provesti, onda ćemo se sresti na sudu'.

Što se pak tiče ostalih tema koje se tiču sindikata, poput možebitnog 10-postotnog rezanja plaća o kojem je govorio Josip Friščić, šef koalicijskog HSS-a, Ribić je samo ponovio da je 'HSS - Hrvatski seljački sindikat i štetna organizacija za razvoj Hrvatske, jer Friščić štiti subvencije i potpore, svoje lokalne interese i napada na javni servis građana, potkopavajući obrazovanje i zdravstvo'.