VLADA I SINDIKAT

Ribić tražio Oreškovića, dobio samo pismo od Petrova

18.04.2016 u 10:34

Bionic
Reading

Pregovarački odbor sindikata javnih službi pozvao je predsjednika Vlade i pregovarački odbor Vlade na prvi sastanak danas prijepodne u Sindikalnom domu u Zagrebu. Na sastanak je došao samo pomoćnik ministra kulture, pa je i on otišao kad je vidio da nema drugih, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, dodajući kako su premijer i pregovarački odbor - nekoordinirani

Kako prenosi televizija N1, iz Vlade su sindikatima poslali pismo koje potpisuje Božo Petrov, a u kojem se ističe kako je Vlada RH od samog početka svoga djelovanja pokazala snažnu želju za konstruktivnim socijalnim dijalogom te je prihvatila i pojačala suradnju s predstavnicima sindikata kao najvažnijim partnerima, 'i to ne samo u pogledu provođenja i djelovanja u okviru sadašnjeg stanja, već i u pogledu zajedničkog djelovanja u stvaranju novog i održivog okruženja, zbog čega je nužno provesti reforme i u javnom sektoru'.

U pismu se ističe kako je Vlada 'svjesna važnosti zajedničkog i konstruktivnog djelovanja Vlade i svih onih dionika koji čine i djeluju u javnom sektoru te, stoga, i vrednuje i spremna je ulagati u socijalni dijalog radi ostvarenja napora u poboljšanju stanja u javnom sektoru'.

Također, u pismu stoji kako je Vlada 'svjesna težine ekonomske situacije u kojoj se nalazi Republika Hrvatska i odgovornosti prema svim društvenim skupinama i grupama koje se danas nalaze u teškoj situaciji, poput nezaposlenih ili blokiranih osoba, o kojima, također, moramo kontinuirano skrbiti te se zauzimati za njihov izlazak iz navedenih teških situacija'.

'Sve to ističe važnost potrebe održavanja društvene solidarnosti radi poticanja gospodarskog rasta i stanja u realnom sektoru, a što će, u konačnici, pozitivno djelovati i na mogućnosti spram javnog sektora', navodi se u pismu.

Vlada u pismu sindikatima tvrdi kako je svjesna nepovjerenja koje se uvuklo u odnose sindikata i Vlade proteklih godina te poziva sindikate da se uvjere u to kako je smjer Vladinog djelovanja drugačiji. 'Ne želimo davati obećanja koja nećemo moći ispuniti niti želimo kupovati vrijeme odlažući neizbježno, već upravo suprotno, nastojimo i nastojat ćemo postaviti realne okvire i temelje za budućnost Republike Hrvatske, gospodarske i društvene u najširem smislu'.

'Sindikate u tome smatramo važnim i vrijednim dionikom, a nama potrebnim partnerom. Vjerujem da nam je svima zajednički stalo do toga da otklanjamo sve nepovjerenje i prepreke našem dijalogu, koji su posljedice nekih prethodnih politika, jer nam je cilj isti - kvalitetniji i odgovorniji društveni sustav, u kojem su i javne službe takve. Stoga se nadamo da će se i svi predstavnici sindikata odazvati socijalnom dijalogu koji je u procesu te da ćemo se zajedno potruditi ukloniti sve tenzije iz našeg odnosa', piše u pismu u kojem Vlada poziva sve sindikate javnih službi na suradnju te da se odazovu sastanku koji bi Vladini predstavnici održali krajem travnja.


Ribić je na današnjoj konferenciji kazao da će sindikati doći na sastanak u terminu koji spominje Petrov jer su 'odgovorni i žele riješiti problem'.

'Vlada pokazuje da se bavi važnijim pitanjima ili svojim unutarnjim problemima ili naprosto nije svjesna ovoga problema. Hoćemo li i dalje inzistirati na tome da se pojavi premijer, ne znam, dogovorit ćemo se. Mislim da ćemo inzistirati, ali hoćemo li uvjetovati pregovore time - o tome ćemo se još dogovoriti', kazao je Ribić, komentirajući i pismo koje je Vlada poslala predstavnicima sindikata.

'To je pismo puno dobrih namjera, puno apstraktnih formulacija, puno toga kako je socijalni dijalog važan. Rekao bih samo Goetheovu rečenicu: djela, a ne riječi. Dajte već jednom učinite nešto, a nemojte nam govoriti kako smo važni mi, reforme i dijalog. Sve to znamo. Vjerujemo da Vlada ima načelno opredjeljenje, ali to ne znači ništa ako iza toga nema djelovanja. Problem se može riješiti za 3-4 ozbiljna pregovaračka sastanka. Ali ako su ljudi iz 'nedođije' bačeni padobranom u ove poslove, vjerojatno su svi doživjeli stres jer je to velika količina posla za koji nemaju iskustva. Oni ne mogu razlikovati bitno i nebitno - od ministara do pomoćnika. Cijela ta garnitura je u košmaru', izjavio je Ribić, dodajući kako smatra da je Vlada 'u svemu tome pogubljena i da nisu osjetili što je važno, a što ne, i muče se sa stotinu problema'.
Upitan očekuje li i dalje dolazak premijera Tihomira Oreškovića na pregovore, Ribić je istaknuo kako je sindikatima jako važno da Orešković dođe na sastanak kako bi dobio uvid u težinu problema, jer nisu sigurni da su Vladini pregovarači toga svjesni. 'Premijer ima financijaško iskustvo, pa ako ne može doći na sastanak onda šalje poruku da problem i nije tako velik - tužite nas i neka druga Vlada će vam to isplatiti' kazao je Ribić.

Po njegovim riječima, ako se pregovorima pristupi ozbiljno problemi se mogu riješiti kroz tri do četiri pregovaračka sastanka, a sindikati, koji i dalje inzistiraju na rastu plaća, bili bi zadovoljni 'nekim srednjim rješenjem' koje bi bilo dobro za članstvo i državu u cjelini. Treba vidjeti koliko bi rast plaća za šest posto utjecao na rast BDP-a, a koliko na rast javnog duga i što je važnije, rekao je Ribić napomenuvši da su se o tom problemu konzultirali s relevantnim ekonomskim stručnjacima.
 
Na upit koliko će čekati prije nego što počnu dizati tužbe zbog neispunjavanja sporazuma, Ribić je rekao kako će to procijeniti na temelju financijske isplativosti. Nadam se da pravnu valjanost sporazuma nećemo morati provjeravati na sudu, dodao je.
 
Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih su srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec nada se da će Orešković, Petrov i ministar financija Zdravko Marić odlučnije krenuti u rješavanje problema. Hrvatska nema vremena za besplodne rasprave i mislimo da premijer to treba presjeći, poručio je Mihalinec

Podsjetimo, sindikati javnih službi očekivali su da na prvom sastanku 'svakako bude nazočan i predsjednik Vlade RH'. Na dnevnom redu sastanka koji nije održan trebalo je biti upoznavanje predsjednika Vlade s dimenzijom problema i veličinom obaveza Vlade RH prema Izmjenama i dopunama Dodatka Sporazuma o osnovici, usvajanje protokola te pitanje datuma početka primjene tog sporazuma.
420249,421069,421115,424054