PREGOVORI S VLADOM

Ribić: Bez referenduma nećemo ništa potpisati

11.07.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Vlada i sindikati javnih službi nastavili su pregovore o prijedlogu izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, no teško da će danas biti postignut dogovor jer sindikati nisu suglasni u prihvaćanju Vladinih prijedloga

Uoči nove runde pregovora, sindikalci iz Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić, Branimir Mihalinec te Zvonimir Laktašić kazali su da ne mogu bez provedenog referenduma među svojim članstvom donijeti odluku o potpisu Vladinoga prijedloga izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora. Ribić je naglasio da će dati ostavku ako njegovi članovi na referendumu kažu da je trebao potpisati sporazum s Vladom.

Ribić je podsjetio i na njihov zahtjev da im država, nakon što završi kriza, vrati beskamatni kredit koji bi joj dali svojim odricanjem, a što je jeftinije nego zadužiti se kod banaka. Požalio se Ribić i da njega svi gledaju kao državnog neprijatelja broj jedan, a on se sa svima dogovorio, i s Ivom Sanaderom i s Jadrankom Kosor, ali se jedino s ovom Vladom ne može dogovoriti.

Za razliku od Matice, sindikalci iz zdravstvenoga sektora imaju mandat već danas potpisati Vladin prijedlog ako usuglase još neke detalje jer smatraju da se zaposlenike koji na posao dolaze osobnim automobilom, a ne javnim prijevozom ne smije diskriminirati te da i oni imaju pravo na puni iznos naknade za prijevoz.

Ministri rada i mirovinskog sustava te financija Mirando Mrsić i Slavko Linić kratko su poručili da se nadaju da će se postići dogovor.

Vlada, podsjetimo, predlaže da se prijevoz plaća samo temeljem računa, pri čemu bi naknadu primali zaposleni koji moraju na posao putovati više od dva kilometra od mjesta stanovanja do posla. Ako rade izvan mjesta stanovanja, tada bi do 50 kilometara, umjesto dosadašnjih 100, imali pravo na punu naknadu prijevoza, a za one iznad 50 kilometara troškove prijevoza po pola bi dijelili poslodavac i sam zaposleni.

Rezanje naknade za prijevoz Vlada je odlučila predložiti nakon što su sindikati rezolutno odbijali smanjenje naknade za minuli rad sa 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža, a načelno su prihvatili smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplatu božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine, kao i isplatu jubilarnih nagrada samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu te imaju 40 i više godina radnog staža.

Ako sporazum ne bude postignut, Vlada je spremna otkazati temeljni kolektivni ugovor, a u tom slučaju Matica hrvatskih sindikata najavljuje štrajkove i pravnu bitku za koju smatra da je ne može izgubiti, a drugi dio sindikata pita se što će biti sa zaposlenima u međuvremenu jer presuda, kakva god bila, neće doći preko noći.