VANJSKA POLITIKA

RH treba biti na raspolaganju Uniji za Mediteran

27.02.2009 u 15:17

Bionic
Reading

O prijedlozima za aktivniji nastup hrvatske vanjske politike na Mediteranu, te zajedničkoj Mediteranskoj sigurnosti, raspravljalo se danas u Novinarskom domu na skupu 'Mediteran između kulturnog dijaloga i politike sukoba', kojeg je organizirao Euromediteranski forum (EMeF).

Euromediteranski forum je hrvatska nevladina udruga koja ima za cilj praćenje Hrvatske u Uniji za Mediteran, rekao je predsjednik EMeF-a Tonči Tadić, podsjećajući kako je Unija posve nova europska integracija koja je lani osnovana u Parizu.

Po riječima jednog od članova EMeF-a Senada Bajramovića Hrvatska bi se, polazeći od tradicije dobrih odnosa s državama Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, trebala staviti na raspolaganje Predsjedništvu Unije za Mediteran, za ulogu medijatora u rješavanju budućih problema.

Po njegovom mišljenju Hrvatska, kao država u čijem su identitetu snažno izražene i mediteranske i srednjoeuropska komponenta, jest most između tih dviju vitalnih geopolitičkih i kulturno-civilizacijskih područja.

Unija država Mediterana treba stremiti jačanju vlastite ustrojbene strukture, uz puno uvažavanje suvereniteta, neovisnosti i ravnopravnosti svake svoje države članice.
Na skupu je također predloženo uključivanje hrvatske Vlade u donatorsku konferenciju za suzbijanje humanitarne katastrofe u Gazi, te pokretanje međunarodne inicijative za sazivanje Konferencije o Mediteranskoj sigurnosti i suradnji.

Vojni analitičar Igor Tabak rekao je kako bi se hrvatska obalna straža trebala integrirati u širi kontekst Mediteranske Obalne straže. Hrvatska bi obalna straža trebala biti ojačana za tu ulogu nabavom novih namjenskih plovila za nadzor gospodarskog pojasa, mornaričkim helikopterima, te rješenjem pitanja radarskog nadzora na moru.
Osim vanjske politike i sigurnosti EMeF će, kako je najavljeno, nastojati potaknuti javnu raspravu i o drugim područjima suradnje Hrvatske u okviru Unije za Mediteran, kao što su gospodarstvo, telekomunikacije, pomorstvo, ribarstvo, turizam, zaštita okoliša, urbanizam, te zaštite pitke vode.