POČETAK KRAJA

RH povlači dokumente koji prejudiciraju granicu?

03.08.2009 u 11:11

Bionic
Reading

Hrvatska vlada uskoro bi navodno trebala početi s povlačenjem spornih dokumenata koje je Hrvatska u sklopu pretpristupnih pregovora poslala Europskoj uniji, a u kojima se prema mišljenju Slovenije, prejudicira rješenje međugraničnog spora

ZAGREB - To je glavna posljedica dogovora hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora, postignutog na prošlotjednom sastanku u dvorcu Trakošćan, piše Nacional.

Bude li sve po planu, nakon što Hrvatska povuče sporene dokumente, Slovenija bi trebala prekinuti blokadu hrvatskih pregovora. Radi se o kompromisnom rješenju jer je Hrvatska odustala od svog stava da samo Europska unija može odrediti koji dokumenti prejudiciraju granicu, te će u velikoj mjeri pristati na slovensku procjenu koji su dokumenti sporni.

S druge strane, Slovenija bi zauzvrat trebala odustati od stajališta da blokadu hrvatskih pregovora neće prekinuti dok se ne postigne konačno rješenje u graničnom sporu. Takav dogovor omogućio bi Hrvatskoj da nastavi pregovore s Europskom unijom, a konačno rješenje spora bilo bi dobiveno nakon arbitraže. Ipak, kako bi ta arbitraža trebala izgledati, tko bi je proveo i bi li se temeljila na principu pravičnosti ili međunarodnog prava, nije dogovoreno i o tome će se pregovarati idućih mjeseci.

Inače, među diplomatskim izvorima u Zagrebu vlada uvjerenje kako je sastanak posljedica sve jačeg pritiska SAD-a na Sloveniju, te uvjerenja tamošnjeg državnog vrha da će povoljan ishod spora puno lakše postići kroz pregovore s Jadrankom Kosor, nego što bi im uspjelo pregovarajući s Ivom Sanaderom, piše Nacional. U tim krugovima spekulira se kako je to posljedica imidža Jadranke Kosor među slovenskim političarima, koji hrvatsku premijerku doživljavaju kao neiskusnu u vanjskopolitičkim pregovorima. S druge strane, premijer Sanander imao je više iskustva, pa je procjena da bi pregovori s njim bili znatno teži.